Doodstraf dreigt voor leiders verzet Iran

Redactie

Een provinciale aanklager heeft vandaag gewaarschuwd dat de leiders van het verzet tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad de doodstraf kunnen krijgen. Mohammadreza Habibi zei dat de 'weinige elementen' achter de onrust vanuit het buitenland worden aangestuurd.

Dit meldde het Iraanse persbureau Fars vandaag. Habibi riep de leiders van het verzet op "terug te keren in de omarming van de natie en criminele activiteiten te vermijden". Het was onduidelijk of de aanklager alleen sprak voor zijn provincie Isfahan of voor het hele land.

Sinds afgelopen zaterdag zijn er dagelijks demonstraties in de hoofdstad Teheran en andere grote steden. In verband met de onrust zijn volgens hervormingsgezinde bronnen al zeker honderd mensen opgepakt. Onder hen is de voormalige vicepresident Mohammad Ali Abtahi.

Vandaag zijn opnieuw twee hervormers opgepakt. Dat meldden bronnen binnen de hervormingsgezinde beweging. Het zou gaan om hoofdredacteur Saeed Laylaz van de zakenkrant Sarmayeh en de politieke activist Mohammadreza Jalaiepour.

Laylaz is ook actief als politiek analist en staat veelvuldig de buitenlandse media te woord. Hij staat zeer kritisch tegenover het economisch beleid van president Mahmoud Ahmadinejad. Jalaiepour zou zijn opgepakt op de internationale luchthaven van Teheran.

Toch heeft de Iraanse oppositieleider Mir Hossein Mousavi zijn aanhangers opgeroepen morgen opnieuw te demonstreren tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen van afgelopen vrijdag. Zo tonen zij hun solidariteit met de nabestaanden van mensen die bij eerdere betogingen zijn omgekomen, zei Mousavi vandaag op zijn website.

"De laatste paar dagen zijn door illegale en gewelddadige confrontaties met mensen die demonstreren tegen de verkiezingsuitslag, een aantal landgenoten verwond of gesneuveld", liet Mousavi in de verklaring weten. Hij benadrukte dat de demonstraties vreedzaam moeten verlopen. Mousavi doet naar eigen zeggen zelf ook mee aan nieuwe betogingen, maar wanneer en waar is onduidelijk.

Daarnaast herhaalde de opponent van de zittende president Mahmoud Ahmadinejad vandaag zijn oproep om de verkiezingen ongeldig te verklaren. Mousavi sprak van een "schandelijke fraude".

Gisteren demonstreerden in Teheran opnieuw tienduizenden aanhangers van Mousavi tegen de volgens hen vervalste verkiezingsuitslag. De autoriteiten hadden de betoging verboden, maar grepen niet in.

Ook tienduizenden aanhangers van president Mahmoud Ahmadinejad gingen de straat op, daartoe opgeroepen door de regering, volgens de Iraanse televisie om degenen te 'straffen' die maandag in Teheran rellen schopten. Volgens de autoriteiten kwamen bij het geweld die dag zeven mensen om.


Doodstraf dreigt voor leiders verzet Iran  (foto: DAG)