Britse premier veroordeelt racisme tegen Roemenen

Redactie
De Britse premier Gordon Brown heeft zich vandaag uitgesproken tegen de daders van racistisch geweld in Belfast. Ruim honderd Roemeense immigranten zijn hun woningen in de Noord-Ierse stad ontvlucht nadat ze waren belaagd door een groep jongeren.

Brown veroordeelt het gedrag van deze criminelen, zo meldde de BBC. Twintig Roemeense gezinnen brachten de nacht door in een kerk en kregen vandaag tijdelijk onderdak in vakantiehuisjes. Onder hen is een baby van vijf dagen.

Brown sprak de hoop uit dat de lokale autoriteiten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de Roemenen veilig kunnen terugkeren naar hun huizen. Het is de vraag of dat ook gaat gebeuren. Een aantal slachtoffers heeft al aangegeven liever terug te keren naar Roemenië.

De Roemenen gingen al bijna een week gebukt onder racistische aanvallen en bedreigingen. Er werden onder meer ramen van woningen ingegooid. Dinsdagavond werd de situatie onhoudbaar en sloegen de families op de vlucht. Een vrouw zei dat ze bang was geweest dat zij en haar familie zouden worden vermoord.

De Noord-Ierse vicepremier Martin McGuiness bracht een bezoek aan de families en omschreef de aanvallen als een "zeer beschamende episode". De daders zijn volgens McGuiness criminelen die kwetsbare vrouwen en kinderen als doelwit kiezen. "Deze figuren moeten worden geïdentificeerd, gearresteerd en voor de rechter gebracht."

Premier Brown veroordeelt geweld tegen Roemenen  (foto: ANP)