Zuipende jongeren krijgen donderpreek

Redactie

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede gaat op tournee langs de kerken in het buitengebied van zijn gemeente om ouders te waarschuwen voor het excessieve drankgebruik van hun kinderen. Hij heeft onlangs alle drankketen in Ede verboden en wil ouders op hun verantwoordelijkheid wijzen, zegt hij. "Het gaat om de gezondheid van de puber wiens hersenen nog niet zijn volgroeid. Er wordt steeds meer gedronken op steeds jongere leeftijd. Wij willen dat tegengaan."

Ouders zijn het in beginsel met hem eens, weet Van der Knaap (CDA). Nadat hij hard was opgetreden tegen een keet in Harskamp (gemeente Ede) na een vechtpartij kwamen de verhalen los. "Ze zijn blij dat ik mijn tanden laat zien. Ze voelen zich geruggensteund."

Duizenden jongeren op het platteland vermaken zich in de weekeinden in een illegale keet met veel drank. De Tweede Kamer riep in april om sluiting, maar minister Ter Horst krijgt weinig vat op gemeenten. Ede is de eerste en voorlopig enige die de keten op slot zet. De gemeenten Barneveld, Zwartwaterland, Staphorst en Putten formuleerden dit jaar juist beleid om keten te registreren en op voorwaarden te gedogen.

Zij wijzen erop dat je met jongeren in contact moet blijven om invloed op hun drankgebruik te krijgen. "Ons buitengebied is zo uitgebreid dat jongeren alle mogelijkheden hebben om in het geniep door te gaan", zegt wethouder Barend Siksma (VVD) van Putten.

Wethouder Henk Hutten (CU) van Staphorst vindt de keten niet per definitie oorden van verderf. "Sommige gaan samen op skivakantie. Het is een verlengstuk van de huiskamer.' Jongerenwerkster Henrike Hofstede uit Staphorst meent dat contact de enige manier is om vat te krijgen op het probleem. 'Bij een verbod gaan ze ondergronds."


Zuipende jongeren krijgen donderpreek  (foto: DAG)