Criminoloog: 'Coffeeshop in 2010 verleden tijd'

Veerle (Volpez)

In 2010 zullen er in Nederland geen coffeeshops meer zijn. Henk van de Bunt, hoogleraar criminologie, voorspelt dit in een interview met het blad VNG Magazine. Hij denkt dat er over twee jaar een einde komt aan dit 'typisch Nederlandse verschijnsel'.

 

Gedoogbeleid 

Volgens Van de Bunt, verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, zullen de softdrugs door het buitenland niet worden geaccepteerd en zal de markt meer het criminele circuit in gaan. Door deze criminalisering zal het Nederlandse gedoogbeleid niet langer geloofwaardig zijn, het valt dan niet langer meer uit te leggen is zijn standpunt. Cannabis mag namelijk wel worden verkocht, maar het mag niet geproduceerd of verhandeld worden.

Van de Bunt verrichtte vorig jaar onderzoek met twee collega's onder de noemer 'De wereld achter de wietteelt'. Dit onderzoek was in opdracht van het ministerie van justitie. "Het was een misrekening bij het ontwerp van ons gedoogbeleid in de jaren zeventig dat softdrugs op den duur wel geaccepteerd zouden raken in het buitenland." Het gedoogbeleid is immers nog niet geaccepteerd door het buitenland.

Wrijving in de coalitie 

Het Nederlandse drugsbeleid leidde dit weekend nog tot wrijving in de coalitie. Van Geel (CDA) zei gisteren op het congres van zijn partij in Utrecht dat het gedoogbeleid moest stoppen. Dit standpunt wordt door de ChristenUnie gesteund, maar PvdA verzet zich tegen dit standpunt. Het regeerakkoord vermeldt dat het gedoogbeleid voortgezet wordt. Van Geel laat weten dat het sluiten van de coffeeshops dan ook "een perspectief voor de lange termijn" is.