'Olifantenavonden voor onderzoek naar herpes'

Veerle (Volpez)

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam werkt samen met Diergaarde Blijdorp aan een test die antistoffen tegen het herpesvirus bij olifanten moet aantonen. Het virus komt zowel onder dieren in gevangenschap als bij hun soortgenoten in het wild voor. Het zijn voornamelijk jonge olifanten die het slachtoffer worden van het virus. Naar verwachting is de test over een jaar beschikbaar.

Dierenarts Willem Schaftenaar van Diergaarde Blijdorp verklaart: "Bijna een kwart van de sterfte onder olifanten jonger dan vijf jaar wordt door herpes veroorzaakt." Ook in de Rotterdamse dierentuin is al een slachtoffer gevallen; in 1998 bezweek de driejarige olifantenkoe Indira aan het herpesvirus.

Spanning
In de natuur komt het regelmatig voor dat olifanten langdurig ruzie hebben met een soortgenoot omdat de leefgebieden van het dier steeds kleiner worden. Dit levert spanningen op net als wanneer er een jong niet meer mag drinken bij zijn moeder. Het lijkt erop dat het virus juist op dat soort momenten actief wordt.

Als de test eenmaal beschikbaar is kan deze op alle olifanten in Europese dierentuinen worden toegepast. Ook kan de test nuttig zijn om de werking van een toekomstig van een toekomstig vaccin aan te tonen. Voor de toepassing van de test is nog veel geld nodig benadrukt Schaftenaar. Zijn uitleg luidt: "De apparatuur bijvoorbeeld is heel erg duur."

Om dat geld bij elkaar te krijgen zijn er speciale 'olifantenavonden' georganiseerd. Zowel voor vanavond als voor 12 november zijn er nog plaatsen beschikbaar. Deelname aan zo’n avond kost 27,50 euro, aanmelden ervoor is mogelijk via de website www.diergaardeblijdorp.nl.

Met dank aan DJMO voor de herschreven submit.