Zinderende slotfase in biatlonestafette Hochfilzen

In het Oostenrijkse Hochfilzen is de tweede mannenestafette van het biatlonseizoen in de World Cup afgewerkt. Het werd een werkelijk zinderende strijd, hoewel het daar lange tijd niet echt op leek.

Noorwegen opende dankzij tien treffers en sterk skiën van toptalent Johannes Dale goed, op een kleine twintig seconden volgden Philipp Horn (Duitsland), Antonin Guigonnat (Frankrijk) en de verrassende Jules Burnotte (Canada), met de Belg Florent Claude op een prima tiende plek.

Erlend Bjøntegaard begon voor de Noren echter met een strafronde, Emilien Jacquelin (Frankrijk) en Scott Gow (Canada) namen zo de leiding over, met Johannes Kühn (Duitsland) er vlak achter. Die drie doken ook ongeveer gelijk hun slotronde in, maar Kühn was bloedsnel en sloeg een fors gat naar Jacquelin vóór de tweede wissel, terwijl Gow bijna aansluiting kreeg van Jakov Fak (Slovenië) en Michal Krcmar (Tsjechië). Thierry Langer hield de Belgen op de elfde plek.

Arnd Peiffer (Duitsland) en Fabien Claude (Frankrijk) begonnen goed en het onderlinge gat bleef gelijk, Tarjei Bø bracht Noorwegen weer een stuk terug in de strijd om in elk geval plek twee. Peiffer schoot feilloos en hield de Duitsers op kop, Claude ging de mist in en zo kon de foutloze Bø langszij komen, met de Canadees Aidan Millar in zijn kielzog. De Duitsers wisselden als eerste, Bø gaf het stokje dik veertig tellen later over aan broertje Johannes Thingnes, Canada zat daar tien seconden achter en ook Frankrijk bleef binnen de minuut.

Doll begon perfect, net als Bø, die nauwelijks dichterbij kwam. Christian Gow en Quentin Fillon Maillet volgen namens Canada en Frankrijk in duel om plek drie. Staand had Doll twee extra patronen nodig, maar Bø pakte de kans niet aan en moest ook twee keer bijladen, hoewel hij wel tot op veertien seconden van de Duitser naderde. Fillon Maillet liet Gow ondertussen achter, de strijd om de derde plek was daarmee beslist.

In de slotronde kwam Bø met rasse schreden bij Doll in de buurt, waarna de Duitser nog eens alles eruit perste op de voorlaatste klim. Aan de voet van de laatste lange klim sloot Bø aan, maar Doll trok zich nóg eens he-le-maal uit elkaar en sloeg een klein gaatje. De Noorse ski's waren echter beter: Bø sloot in de afdaling weer aan, de twee bleven op het laatste kleine klimmetje bij elkaar en in de slotsprint moest Doll zich dan toch echt gewonnen geven na een fantastische slotfase.

België eindigde na optredens van Tom Lahaye-Goffart en de foutloos schietende World Cup-debutant Pjotr Dielen op de twintigste plek.