Oranje ijshockeyers leggen ook Taiwan over de knie op OKT

Game twee op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) voor de Nederlandse ijshockeyers, wederom tegen een voor Nederland onbekende tegenstander. Taiwan zelf is pas sinds 1983 lid van de Internationale IJshockey Federatie en is Oranje voor zover ik kan zien nog nooit tegen gekomen. Op dit moment spelen ze hun WK's in divisie 3A, terwijl Nederland schippert tussen divisie 2A en IB en waar Nederland vrijdag dik van Mexico wist te winnen, verloor Taiwan met 11-1 van Spanje.

De wedstrijd begint een beetje hetzelfde als tegen Mexico met een veel sterker Oranje, maar Taiwan verzet zich net wat feller en de goalie lijkt ook net wat beter. Dit kan de 1-0 binnen twee minuten niet voorkomen: Nick Verschuren profiteert van een tijdstraf tegen Taiwan, maar waar iedereen nu verwacht dat het nu wel snel zal gaan, recht Taiwan tegen alle verhoudingen in de rug en begint het zich voorzichtig voor de goal van Martijn Oosterwijk te melden. De Groninger in Heerenveense dienst weet de eerste schoten nog te stoppen, maar hij kan niet voorkomen dat Taiwan na geschutter in de Nederlandse verdediging toch de gelijkmaker binnen weet te frommelen.

Hierna gaat het ineens wel snel: het is eerst Bartek Bison die een breakaway mooi weet af te ronden, gevolgd door Verschuren die het via een wraparound vanachter het goal doet en Killian van Gorp met een gelikt polsschot vanaf de blauwe lijn; het staat ineens 4-1 binnen tien minuten. Hierna gebeurt er eigenlijk weinig, Nederland voert de druk op, maar Taiwan verdedigt met alle macht en passie van de wereld en uiteindelijk gaan we ook met 4-1 rusten.

Nederland scoort (Foto: Karina/FOK!)
Nederland scoort (Foto: FOK!/Karina)

De tweede periode gaan we gewoon verder waar we gebleven waren: Stempher scoort op aangeven van Bison de 6-1 en als er dan een straf tegen Nederland valt voor too many orangemen on the ice lijkt Nederland deze man-minder-situatie zelfs uit te willen spelen alsof ze zelf een extra mannetje op het ijs hebben staan. De grootste kans tijdens deze penalty kill is zelfs voor Oranje, maar captain Joey Oosterveld stapt over de puck heen. Als de Stempher/Bison-combinatie de 7-1 binnenschiet is het tijd voor Taiwan om van keeper te wisselen. He Wei-Chih eruit, Liao Yu-Cheng erin, maar er verandert eigenlijk weinig. Oosterveld (twee maal), Stempher en Verschuren zorgen voor de dubbele cijfers en in de derde periode scoort Danny Stempher nog twee doelpunten en een assist op het doelpunt van Raymond van der Schuit voor 14-1.

Man of the Match voor Nederland is verdediger Alexei Loginov. Persoonlijk had ik hem aan Danny Stempher gegeven die naast zijn vijf goals en één assist ook echt de hele wedstrijd op het ijs leek te staan, maar de experts zullen het beter weten dan ik. Motm bij Taiwan was een Taiwanese gozer.

Zondagavond om 20.00 uur speelt Nederland de finale van dit toernooi tegen Spanje, dat ook beide wedstrijden dik wist te winnen. Ik hoop dat het een beetje spannend gaat worden en ik verwacht dat Oranje hem wel gaat winnen. Livestream is hieronder te vinden en volledig gratis te kijken:

Livestream Spanje - Nederland (Bron: YouTube)