Twee maanden cel voor rijden met slachtoffer op motorkap

De automobilist die in 2018 op de Van der Madeweg in Amsterdam bewust een man aanreed en daarna met het slachtoffer op de motorkap verder reed, moet twee maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank deze week geoordeeld.

Na een inhaalmanoeuvre van de bestuurder ontstond er een verkeersruzie. De automobilist reed uiteindelijk drie keer op het slachtoffer in. De tweede keer belandde het slachtoffer op de motorkap. De bestuurder reed daarna tientallen meters verder.

Stuurbewegingen
Door stuurbewegingen te maken slingerde hij de man op de Joan Muyskenweg van de motorkap.Toen hij op de grond lag, reed de automobilist nog eens op hem in. Het slachtoffer wist op tijd op te krabbelen en weg te springen.

De automobilist zei zelf niets fout te hebben gedaan. Volgens hem sloeg het slachtoffer zijn voorruit kapot, waarna hij bang werd en wegreed. Het slachtoffer zou vervolgens op zijn motorkap zijn gesprongen en eraf zijn gevallen nadat de auto stopte. In de tussentijd zou het zusje van de automobilist, die ook in de auto zat, aan het stuur hebben getrokken.

Auto naar de sloop
De rechtbank geloofde die verklaring niet. Er waren namelijk meerdere getuigen die het verhaal van het slachtoffer bevestigden. Bovendien heeft de automobilist zich na het incident niet gemeld en bracht hij twee dagen later zijn auto naar de sloop. Ook heeft zijn moeder, die net als een zusje in de auto zat, een belastende verklaring over hem afgelegd.

Volgens de rechtbank heeft de automobilist zich schuldig gemaakt aan poging tot zware mishandeling en bedreiging. Hij krijgt daarom vier maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk. Dat betekent dat hij die twee maanden alleen hoeft uit te zitten als hij weer de fout in gaat.

Ook moet hij het slachtoffer tweeduizend euro schadevergoeding betalen.