Akkoord over nieuwe cao ziekenhuispersoneel

Na maanden van onderhandelen en actievoeren ligt er dan eindelijk een akkoord over een nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel. Vakbond FNV laat weten dat personeel in twee jaar tijd een loonsverhoging van acht procent krijgt.

Dat meldt de NOS. Per 1 januari krijgt het personeel er vijf procent bij, op 1 januari 2021 nog eens drie procent. Ook krijgen ze een eenmalige uitkering van 1200 euro. Bovendien gaan de salarissen voor leerlingen en stagiairs in de zorg omhoog en wordt de vergoeding voor onregelmatige werktijden hoger.

Protestmars en staking
Het akkoord volgt op maanden van actie. Vorige maand draaide AT5 nog een werkdag mee met ergotherapeute Sophie Hiemstra van Reade en verpleegkundige Terry Oosterga van het BovenIJ ziekenhuis. "Je zorgt voor mensen op het kwetsbaarste moment in hun leven, dat is heel belangrijk maar ook zwaar, dus dat moet gewoon goed betaald worden. Wij zorgen voor je vader, moeder, je kind, waarom zou je die minder betalen dan de mensen die op je geld letten?", zei Hiemstra toen.

Ook werd er vorige maand een protestmars gelopen door medewerkers van het OLVG Ooist, het OLVG West en het BovenIJ-ziekenhuis en was er voor het eerst een landelijke staking van ziekenhuispersoneel.

De gesprekken over de nieuwe cao duurden tot diep in de nacht. Wel moet het akkoord nog worden voorgelegd aan de leden van de vakbonden. "De ziekenhuismedewerkers die maandenlang actie hebben gevoerd voor deze cao, moeten zich kunnen vinden in het eindresultaat voordat wij onze handtekening onder dit zwaar bevochten akkoord kunnen zetten", zegt FNV-onderhandelaar Elise Merlijn tegen de NOS.