Judoka's Korrel en Savelkouls grijpen goud bij World Masters in Qingdao

Judoka Michael Korrel heeft bij de World Masters in Qingdao in de klasse tot 100 kilogram goud in de wacht gesleept. Bij de vrouwen won Tessie Savelkouls goud in de klasse boven 78 kilogram. De World Masters is het toernooi met alleen de 36 beste judoka's van de wereld. 

Korrel had al afgerekend met de nummer één van de wereld Varlam Liparteliani en trof in de finale de Amerikaanse Japanner Aaron Wolf, wereldkampioen van 2017. In de golden score sloeg de Nederlander toe met een knappe schouderworp.

Noël van 't End (klasse onder de 90 kilogram) stelde teleur. De wereldkampioen verloor in de achtste finales van Lasha Bekauri, de latere winnaar. Jasper Smink (ook -90 kg) ging in zijn eerste partij onderuit. Roy Meyer (+100kg) haalde de herkansingen, maar verloor en moest genoegen nemen met plek zeven. Henk Grol deed dat in die gewichtsklasse wel en greep het brons. Hij versloeg David Moura, de nummer zes van de wereld. Grol is de nummer elf.

Tessie Savelkouls veroverde in Qingdao goud in de klasse boven 78 kilogram. Ze versloeg in de finale Iryna Kindzerska met een schouderworp en boekte haar grootste toernooizege. Daarmee nam Savelkouls revanche voor de nederlaag die ze op de WK leed tegen de Azerbeidzjaanse. Savelkouls, nu de nummer 25 van de wereld, won zaterdag van vier rivalen die hoger op de wereldranglijst staan, onder wie Kindzerska, de nummer zes. Haar ticket voor de Olympische Spelen is nu ook veilig gesteld. 

Guusje Steenhuis eindigde in de klasse tot 78 kilogram als zevende. In dezelfde klasse ging Marhinde Verkerk in haar eerste partij direct onderuit.

Savelkouls wint van haar tegenstander uit Azerbaijan. (PRO SHOTS/Sipa USA)
Savelkouls wint van haar tegenstander uit Azerbaijan. (PRO SHOTS/Sipa USA)