Biatletes strijden in spannende estafette tot slotronde

In het Oostenrijkse Hochfilzen is zaterdag de tweede vrouwenestafette van het World Cup-biatlonseizoen gehouden. Het werd een leuke race, die pas in de slotfase werd beslist.

Echt veel verschil werd er door de eerste dames niet gemaakt: Kristina Reztsova uit Rusland wisselde weliswaar als eerste, Lisa Vittozzi uit Italië zat haar op de hielen. Daarna volgde een gaatje van een kleine tien seconden naar de Oostenrijkse Julia Schwaiger, en twintig seconden later had de hele top-17 gewisseld.

De voorste twee bleven vervolgens gelijk: Larisa Kuklina hield knap gelijke tred met Dorthea Wierer, die één extra patroon meer nodig had. Selina Gasparin hield Zwitserland op een knappe derde plek op een halve minuut, vlak voor de Poolse Monika Hojnisz. Het lag nog altijd goed open, want de top-10 zat binnen een minuut.

De altijd snelle Svetlana Mironova had het bij het staand schieten even lastig met de laatste schijf, maar behield ruimschoots de leiding. Daarbij werd ze geholpen door de Italiaanse Nicole Gontier, die zoals zo vaak niet echt lekker schoot, maar wel een strafronde wist te voorkomen. Gontier werd wel gepasseerd door de Noorse Tiril Eckhoff, die op 25 seconden als tweede wisselde, terwijl Aita Gasparin - de derde van de Zwitserse zusjes - tegelijk met Gontier wisselde.

De Russische Ekaterina Yurlova-Percht hield de leiding bij het schieten keurig vast, maar Marte Olsbu Røiseland ging vooral in de tweede ronde rap door en na het staand schieten lag ze nog vijftien tellen achter Yurlova. Lena Häcki ging flink de mist in bij de laatste schietbeurt, maar wist het nog wel bij één strafronde te houden. Dat maakte het spannend: op grote afstand zaten Hannah Dreissigacker (VS), Olena Pidhrushna (Oekraïne), Häcki (Zwitserland) en Emma Lunder (Canada) allemaal bij elkaar.

In de slotronde gaf Røiseland een extra partij gas en binnen no-time knalde ze op indrukwekkende wijze voorbij Yurlova-Percht. Noorwegen pakte zo de winst, voor Rusland, terwijl Häcki in de slotronde toch nog weer de aanval kon openen om Zwitserland zo naar plek drie te helpen.