IJshockeyers hakken Mexico in de pan op OKT

De eerste horde voor de Nederlandse ijshockeyers richting de Olympische Spelen van 2022 is Mexico, een team waar Nederland bij mijn weten nog nooit tegen gespeeld heeft, dus het was allemaal even afwachten en aftasten.

Dat duurde gelukkig niet zo heel lang: eerst moest er een paar minuten gewacht worden, omdat er iets met het Nederlandse goaltje aan de hand was, en daarna waren de eerste twee schoten op doel gelijk raak! Bartek Bison scoorde van dichtbij de 1-0, waarna Stijn Knoops er op afstand 2-0 van maakte, gevolgd door een hard schot van Mickey Bastings dat op de paal belandde.

Nederland was duidelijk veel sterker dan Mexico, waarbij opvalt dat met name Bison en Danny Stempher van de Tilburg Trappers heel goed samenspelen en dat onze Mexicaanse vrienden er niet zo heel veel van kunnen.

Het duurt ongeveer 11:15 minuten tot de Mexicanen voor het eerst op doel schieten, maar dat schot gaat rakelings naast. Het tweede schot, een paar seconden later van de bij het altijd lastige Teotihuacan Priests spelende Sierra Santiago, is wel tussen de palen en verdwijnt zelfs pardoes in het net achter Tilburg-goalie Ian Meierdress, die de start kreeg in plaats van Heerenveen Flyers-goalie Martijn Oosterwijk.

Echt een moeilijke avond zou het niet worden voor de ervaren doelman. Als er op een gegeven moment twee Nederlanders in de strafbank zitten is de beste kans tijdens deze Mexicaanse powerplay zelfs voor Bison, maar die schuift de puck voor het open doel langs. Uiteindelijk beeindigen we de eerste periode met een 1-6 voorsprong voor Nederland.

Bartek Bison scoort weer eens (Foto: Karina/FOK!)
Bartek Bison scoort weer eens (Foto: Karina/FOK!)

De tweede periode gaat eigenlijk niet heel anders dan de eerste: Nederland is wat scherper, maar neemt duidelijk wat gas terug. Een dubbele powerplay (2x2 minuten straf) levert precies twee doelpunten op voor Bison en Stempher en geleidelijk aan wordt de wedstrijd steeds rommeliger en ook steeds fysieker. Mickey Bastings moet uiteindelijk voor 2+10 minuten naar de strafbank voor een in mijn ogen wat smerige elleboog tegen het hoofd van een Mexicaan, maar de grootste kans tijdens die man-minder-situatie is wederom voor Nederland en Bison en op een gegeven moment gaat het scorebord tot overmaat van ramp nog kapot ook.

Uiteindelijk loopt Nederland uit tot een 1-17 overwinning, maar na het uitvallen van het scorebord heb ik eigenlijk geen aantekeningen meer gemaakt, want er was in mijn ogen geen bal meer aan.

Man of the match was terecht Bartek Bison en een soort Mexicaanse gast bij Mexico, gek genoeg niet de goalie die na niet minder dan 77 schoten op doel gewisseld werd voor zijn collega, maar dat zal met de 13 doelpunten die hij tegen kreeg te maken hebben.

Zaterdag volgt Taiwan en de verwachting is niet dat die heel erg veel beter zijn, dus dat zal wel billenknijpen worden, net als de man van de kerstsstalletjes!