Dierenactivisten boos op boze veeboeren om meeslepen dieren

Comité Dierennoodhulp, Een DIER Een VRIEND, Animal Rights en Rechten voor al wat leeft hebben een klacht ingediend bij burgemeester Femke Halsema en de wethouders en raadsleden van de gemeente Amsterdam over het door de boeren meezeulen van koeien, schapen, konijnen en een paard, en het neerzetten daarvan op de Dam.

De dierenorganisaties vinden het onbegrijpelijk dat dit toegelaten wordt en dat de politie niet opgetreden heeft. Dit gesleep en tentoonstellen van dieren is volgens de organisaties namelijk volstrekt tegen het gemeentelijk dierenwelzijnsbeleid waarin afgesproken is om geen vergunningen te verlenen voor het gesleep met dieren daar het dieren onnodig angst en stress oplevert. De gemeente heeft om die reden eerder ook alle dierenverhuurbedrijven laten weten dat zij niet welkom zijn in Amsterdam. De dierenorganisaties hebben ook de politie verzocht om op te treden.

Het feit dat er ook meer tractoren op de Dam stonden dan de toegestane 25 zien de dierenorganisaties als symptomatisch voor het door het Amsterdamse gezag oprekken van regels als het om boze veeboeren gaat. De dierenorganisaties vinden het bijzonder kwalijk dat dieren daar nu ook de dupe van worden.