Biatleten Wierer en BÝ winnen opnieuw, Duitse dames dramatisch

In het Oostenrijkse Hochfilzen is de tweede World Cup van het biatlonseizoen van start gegaan. Er stond een sprint op het programma en dat leverde dezelfde winnaars op als bij World Cup één in Östersund: World Cup-kampioenen Dorothea Wierer en Johannes Thingnes Bø.

De verrassende Tsjechische Lucie Charvatova had lange tijd de leiding, maar de echte toppers waren nog onderweg. Svetlana Mironova uit Rusland hield het verrassend genoeg bij slechts één misser en Sveta-Raketa, haar in de IBU Cup verdiende bijnaam, was zoals altijd prima onderweg op de ski's. Wierer was echter sneller: de Italiaanse schoot weer eens snel en haar ene misser was genoeg om achttien tellen onder Mironova's tijd door te duiken.

Ingrid Landmark Tandrevold kwam er gelijk achteraan en was zelfs foutloos, maar de Noorse kwam wel zes seconden tekort om Wierer te kloppen en werd tweede. Voor Tandrevold was het haar tweede World Cup-podium, Mironova stond er voor het eerst op. De van een knieblessure vroegtijdig teruggekeerde Paulina Fialkova uit Slowakije werkte zich geholpen door tien treffers naar een knappe vierde plek.

Overigens zat het voor een ander land niet mee: Denise Herrmann was op de 41e stek de beste Duitse en greep dus naast de punten, waar de top-40 voor nodig is. Nooit eerder eindigde een World Cup-wedstrijd met welgeteld nul punten voor de Duitse vrouwen.

Bij de mannen was het allemaal lange tijd niet echt spannend. Bø ging bij het staand schieten één keer de mist in, maar was op de ski's veel te snel voor de rest - de enigen die in de buurt bleven schoten te vaak mis. De Fransman Simon Desthieux kwam met een geweldige slotronde en één misser nog tot op acht seconden en werd tweede, voor de foutloze Rus Alexander Loginov. De Belg Thierry Langer eindigde als 21e, een enorme verbetering van zijn beste resultaat ooit: 43e in Östersund een dikke week eerder.

Zaterdag staat om 11.30 uur de estafette bij de vrouwen op het programma, om 14.55 uur gevolgd door de achtervolging bij de mannen.