Ymere start begin januari met vervangen van loden leidingen in Amsterdam Noord

Woningcorporatie Ymere start 8 januari met het vervangen van loden toevoerleidingen in woningen in Amsterdam Noord. Als eerste wordt een aantal huizenblokken van 6 tot 10 woningen aangepakt. De ervaringen die daarbij worden opgedaan, worden daarna toegepast op de rest van het stadsdeel.

De laatste maanden heeft de woningcorporatie bijna 6.400 woningen onderzocht. Daarbij zijn loden leidingen opgespoord en zijn er honderden watertesten gedaan. 'Nu breekt de volgende fase aan om de leidingen te vervangen', aldus een woordvoerder van Ymere.

Proefblokken
Vanaf volgende week wordt contact gelegd met huurders van de huizenblokken die als eerste worden aangepakt. Het eerste proefblok is in de Westwouderstraat, volgens de corporatie hebben bewoners hierover onlangs bericht gehad.

'Op 8 januari wordt de eerste woning van boven tot onder geanalyseerd. Die kennis wordt daarna gebruikt om kort daarop bij verschillende proefblokken aan de slag te gaan. We weten niet wat we tegenkomen en iedere situatie is anders, dus we rekenen op veel creatieve oplossingen. Zo houden we de snelheid erin', aldus de woordvoerder.

Mega-operatie
Nadat de loden toevoerleidingen in de proefwoningen zijn vervangen volgt de rest van Noord. 'Het is een mega-operatie. Het gaat om vele honderden woningen. Die kun je niet allemaal tegelijkertijd aanpakken, dus dat kost wel tijd. We werken zo snel als mogelijk is', aldus de corporatie.

Meerdere bouwbedrijven worden ingeschakeld bij de operatie. De corporatie benadrukt dat medewerking van de bewoners belangrijk is. 'We willen vertraging bij de werkzaamheden zoveel mogelijk voorkomen.'

Inloopmiddag
Bewoners die meer informatie willen, kunnen op 18 december tussen 15.00 en 20.00 uur terecht bij een extra inloopbijeenkomst in buurtcentrum De Driehoek.