Hockeyster Matla terug in selectie Oranje

Bondscoach Alyson Annan heeft 22 speelsters aangewezen die zich gaan voorbereiden op de Olympische Spelen van Tokio 2020. Frédérique Matla – genomineerd als wereldspeelster en wereldtalent van het jaar – is weer teruggekeerd in de selectie, nadat ze in september was gepasseerd. Opvallend is de selectie van Ilse Kappelle van Amsterdam en het afvallen van strafcornerkanon Yibbi Jansen.

Annan heeft aanvaller Matla opgenomen in haar kerngroep voor Tokio. In vergelijking met de trainingsgroep die Annan in september selecteerde, maken Noor de Baat (Amsterdam), Yibbi Jansen en Famke Richardson (SCHC) geen deel meer uit van de groep. Kelly Jonker van Amsterdam nam eerder zelf afscheid van Oranje in verband met haar zwangerschap.

Bondscoach Annan geeft aan het belangrijk te vinden al in dit stadium duidelijkheid te creëren in haar selectie. Annan: ‘Dat betekent ook dat ik een aantal speelsters heb moeten teleurstellen. Wij zijn er als staf echter van overtuigd dat we met deze 22 de juiste groep hebben samengesteld op weg naar de Olympische Spelen in Tokio.

De selectie van Annan: Felice Albers (Amsterdam), Ireen van den Assem (Den Bosch), Kyra Fortuin (SCHC), Margot van Geffen (Den Bosch), Eva de Goede (Amsterdam), Ilse Kappelle (Amsterdam), Marloes Keetels (Den Bosch), Josine Koning (Den Bosch), Sanne Koolen (Den Bosch), Laurien Leurink (SCHC), Caia van Maassakker (SCHC), Frédérique Matla (Den Bosch), Laura Nunnink (Oranje-Rood), Malou Pheninckx (Kampong), Pien Sanders (Den Bosch), Lauren Stam (Amsterdam), Marijn Veen (Amsterdam), Anne Veenendaal (Amsterdam), Maria Verschoor (Amsterdam), Xan de Waard (SCHC), Lidewij Welten (Den Bosch), Ginella Zerbo (SCHC).

FIH Pro League 2020
Marijn Veen is nog niet honderd procent hersteld van de hersenschudding die zij eerder in het seizoen opliep. Veen reist daarom begin januari niet met de selectie mee naar Azië. Het Nederlands Elftal Dames vliegt na een trainingsstage in Singapore door naar China voor de start van de FIH Pro League op 11 en 12 januari 2020. Pien Dicke en Yibbi Jansen (beiden SCHC) zijn voor deze wedstrijden aangewezen als reserve en reizen met de selectie mee. Voor Dicke is het de eerste keer dat zij wordt opgeroepen voor de selectie van het Nederlands Elftal Dames.

Omdat de regels van de Internationale Hockey Federatie (FIH) aangeven dat ieder land uiteindelijk van 32 speelsters gebruik mag maken in de FIH Pro League, biedt het toernooi Annan de ruimte om waar nodig andere speelsters op te roepen.