FOK! op het ijshockey-OKT

OKT staat logischerwijs voor Olympisch Kwalificatie Toernooi, met in het geval van de Nederlandse ijshockeyers deelname aan de Olympische Spelen van Beijing in 2022 als ultieme beloning. Deze speelronde wordt gespeeld in drie verschillende toernooien: Nederland speelt in Barcelona, terwijl er ook gespeeld wordt in Brasov (Roemenie) en Sisak (Kroatië).

Nederland speelt in deze ronde tegen Chinees Taipei, beter bekend als Taiwan, dat de eerste ronde heeft gewonnen van toplanden als Thailand, Hong Kong en Koeweit. De andere tegenstanders zijn Mexico en gastland Spanje. Er is mij eigenlijk heel weinig bekend over de landen, dus ik durf niet te zeggen hoe sterk ze zijn, maar Oranje moet hier normaal gesproken gewoon van winnen. Spanje speelt op het WK volgend jaar net als Nederland in divisie 2A - vergelijkbaar met de C-poule van vroeger - terwijl Mexico en Taiwan het een trapje lager gaan proberen.

De winnaar van dit toernooi gaat door naar de volgende ronde, die in Slovenië, Kazachstan of Groot-Brittannië afgewerkt gaat worden. Daarna volgt nog één ronde, gevolgd door de Olympische spelen.

Het Palau de Gel in Barcelona (Foto: Karina/FOK!)
Het Palau de Gel in Barcelona (Foto: Karina/FOK!)

Normaal gesproken is er na maximaal twee wedstrijden een rustdag, maar dit jaar spelen we blijkbaar alle wedstrijden achter elkaar en dus is FOK! een dag te vroeg ter plaatse. Dat geeft ons dan weer wel de mogelijkheid om de boel eens goed te bekijken. Allereerst de dingen die je gezien moet hebben, waaronder de Ramblas (een soort winkelstraat) de Sagrada Familia (een soort grote kerk) en de Kathedraal van Barcelona, wat ook een soort grote kerk is, maar dan met een superschattig kerstmarktje voor de deur waar ze vooral spulletjes voor je kerstmarktje verkopen.

Althans dat lijkt schattig tot je merkt dat de helft van de kraampjes poppetjes verkoopt die zitten te poepen. Van Donald Trump tot Deadpool en van Che Guevara tot Spiderman, ze zitten allemaal lekker te knallen en dat geeft Spanjaarden blijkbaar een heerlijk kerstgevoel.

Dan op naar het stadion: het is niet heel groot, maar wel netjes verzorgd met een stuk of 1000 zitplaatsen. Het is wel gelegen op het terrein van FC Barcelona tegenover het grote voetbalstadion. Nederland speelt vrijdag tegen Mexico om 16.00 uur, terwijl Spanje het om 20.00 uur opneemt tegen Taiwan.

Livestreams zouden als het goed is via deze link te vinden moeten zijn.