Wat is een wollah?

Het jaar is weer bijna voorbij dus traditiegetrouw vliegen de lijstjes je weer om de oren. Ook 's werelds grootste zoekmachine Google heeft de nodige lijstjes waarbij ze met de 'Year in search' de grootste stijgers van het afgelopen jaar in de zoekopdrachten bundelen.

De hardste stijger bij zoekopdrachten in het algemeen is de voetbalclub Ajax, die veel aandacht heeft gekregen wegens hun prestaties in Europees verband. Opvallend is dat ook de nummer twee voetbal gerelateerd is, namelijk het WK Voetbal vrouwen waarin Nederland zich voor de finale plaatste. Verder staan in de top tien de Notre Dame waar begin dit jaar een hevige brand woedde en de val van de Berlijnse Muur die afgelopen november 30 jaar geleden plaatsvond.

In de categorie 'wat betekent' komen vooral termen voor die lijken te zijn gezocht door bezorgde ouders die willen weten waar hun kinderen het over hebben. Zo wordt er onder andere flink gezocht op termen als huts, guap en herres, en wat die betekenen is zelfs na onderzoek niet echt duidelijk en zijn ze vooral afkomstig van artiesten die populair zijn bij jongeren. De sterkst gestegen term is wollah, een term die iedereen op straat wel eens heeft gehoord. Van origine is het woord afkomstig uit het Arabisch en betekent 'ik zweer op allah/god' maar is tegenwoordig aan inflatie onderhevig en wordt het vooral als stopwoordje gebruikt door elke jongere die ruig wil doen.

Verder zijn opvallende stijgers de zoektocht naar wat een isogram is (een woord waar elke letter maar één keer in voorkomt) en bekende personen die zijn overleden als Rutger Hauer, Fernando Ricksen en Niki Lauda. Voor de rest van de lijstjes kun je hier kijken en ook per zoekterm bekijken wanneer een term op zijn hoogtepunt was.