Drie jaar cel voor poging tot moord op ex-buurvrouw

De rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 67-jarige vrouw voor poging tot moord op een voormalige buurvrouw. De 71-jarige echtgenoot van de vrouw heeft zeven maanden gevangenisstraf gekregen voor het plegen van openlijk geweld tegen diezelfde buurvrouw.

Voorgeschiedenis
Het echtpaar had een jarenlang slepend conflict met het slachtoffer én met de gemeente over onder meer de bestemming van hun woning en het gebruik van de grond. Uiteindelijk moesten zij verhuizen en werd in hun optiek hen alles afgenomen. Zij konden dat maar niet laten rusten. Het echtpaar was al eerder veroordeeld voor geweldsincidenten tegen de voormalige buurvrouw.

Poging tot moord
Op 29 mei 2019 zag de vrouw de auto van het slachtoffer in Anna Paulowna staan, pakte een broodmes uit haar fietstas, stak dit onder haar broeksband. Toen zij vervolgens het slachtoffer zag stak zij haar meermalen in haar lichaam en gezicht. Zij riep daarbij: 'En nou ga je dood' en 'Je moet dood'. Zij heeft op de zitting verklaard het mes al geruime tijd bij zich te hebben 'om iets van vergelding te doen' met het slachtoffer als zij haar zou tegenkomen. Ook heeft zij verklaard dat ze kalm was toen ze het slachtoffer stak. Deze omstandigheden maken dat de rechtbank vindt dat de vrouw tijd en gelegenheid had om na te denken over wat zij deed en welke gevolgen dit zou kunnen hebben voor het slachtoffer. Zij heeft met voorbedachte raad gehandeld en dit levert poging tot moord op. De rechtbank ziet geen bewijs voor een gezamenlijk plan (medeplegen) van het echtpaar. Het echtpaar stond met iemand te praten toen de vrouw plotseling wegliep richting de auto van het slachtoffer. Onduidelijk is gebleven vanaf welk moment de echtgenoot wist dat zijn vrouw een mes bij zich had en wat zij mogelijk van plan was. Hij is vrijgesproken van poging tot moord.

Openlijk geweld
De echtgenoot is wel veroordeeld tot het plegen van openlijk geweld omdat hij, nadat zijn vrouw het slachtoffer had gestoken, zich bij hen heeft gevoegd en het slachtoffer een schop heeft gegeven.

Straf
Aan de vrouw is een gevangenisstraf opgelegd van drie jaar. Het moet voor het slachtoffer een zeer schokkende en angstige gebeurtenis zijn geweest om op klaarlichte dag en uit het niets te worden aangevallen met een mes. De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat zij geen enkel berouw heeft getoond en nog steeds vindt dat haar handelen gerechtvaardigd was. Daardoor is de kans op herhaling groot. Ook weegt de rechtbank mee dat het steekincident plaatsvond op de openbare weg waar publiek aanwezig was, onder wie kleine kinderen.

De man heeft een gevangenisstraf gekregen van zeven maanden. De door de officier van justitie gevorderde gevangenisstraf van anderhalf jaar vindt de rechtbank te hoog gelet op zijn rol en alle omstandigheden. Het echtpaar heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen en mag gedurende vijf jaar niet binnen een straal van twee kilometer komen van het woonadres van het slachtoffer alsmede een algeheel contact verbod voor vijf jaar.