Riiber blijft op honderd procent staan in World Cup noordse combinatie

In de noordse combinatie is er maar één man de baas en dat veranderde zondag niet. Jarl Magnus Riiber heeft in het Noorse Lillehammer voor eigen publiek ook de vijfde World Cup-wedstrijd van het seizoen gewonnen en staat nog altijd op een honderd procent score.

Het schansspringen werd weer eens gewonnen door Riiber, terwijl de zo verrassende rookie Jens Lurås Oftebro tot plek vier kwam en veertig seconden na Riiber aan het langlaufen mocht beginnen. Franz-Josef Rehrl bleef dicht in de buurt en mocht al vier tellen na Riiber vertrekken, veertien seconden na de Oostenrijker volgde dan Espen Bjørnstad en vijftien seconden na Oftebro kon ook de vierde Noor, Jørgen Gråbak, er dan aan beginnen. Veel gevaar leek van de achtste en negende plek te komen: de snelle Duitsers Vinzenz Geiger en Fabian Riessle moesten 1:20 en 1:24 minuten dichten op Riiber, niet onmogelijk.

Langlaufen
Rehrl voegde zich al snel bij Riiber, terwijl Bjørnstad in de eerste ronde al tien seconden verloor. Gråbak kwam ondertussen bij Oftebro en Geiger en Riessle openden samen met de Oostenrijker Thomas Jöbstl de jacht. Halverwege moest Rehrl lossen bij Riiber en het werd knokken voor plek twee: Gråbak liet Bjørnstad en Oftebro achter en had nog twintig seconden achterstand op Rehrl. Dat knokken zat er niet meer in voor de Oostenrijker, want hij leek fors in te storten en een kilometer later was Gråbak hem al gepasseerd. Bjørnstad en Oftebro zaten er nog twintig tellen achter, maar Rehrl moest oppassen.

Slotfase
Bjørnstad en Oftebro zagen hun kansen vervliegen: Jöbstl, Geiger en Riessle waren met een ronde te gaan bijna aangesloten en gelijk na de aansluiting ging de groep zelfs op en over de totaal gesloopte Rehrl. Geiger en Riessle schroefden het tempo in de voorlaatste klim op en werkten zich los van de rest, maar Gråbak was te ver weg. Riiber werd onbedreigd de winnaar, Gråbak eindigde als tweede en de Duitse strijd om plek drie werd gewonnen door Geiger.