Zweeds en Turks goud op EK veldlopen

Op het Europees kampioenschap veldlopen in Lissabon heeft Robel Fsiha de titel bij de mannen gepakt. De 23-jarige in Eritrea geboren Zweed, nationaal kampioen op de halve marathon en de tien kilometer op de weg, liep in de slotfase verrassend weg bij de Keniaanse Turk Aras Kaya en legde de ruim tien kilometer af in 29:59 minuten. Yemaneberhan Crippa bezorgde Italië het brons door de Zwitser Julien Wanders van het lijf te houden, Stan Niesten (30e) en Mike Foppen (33e) kwamen niet in de buurt.

Vrouwen
Bij de vrouwen was al snel duidelijk dat er maar twee kanshebsters waren: de Keniaanse Turkse Yasemin Can had binnen een halve kilometer alleen de Noorse Karoline Bjerkeli Grøvdal nog bij zich en na een paar kilometer moest ook zij lossen. Heel even leek Grøvdal in de buurt te komen, maar Can herpakte zich en won vijftien seconden voor de Noorse. Samrawit Mengsteab pakte namens Zweden het brons, door Fionnuala McCormack uit Ierland nét achter zich te houden. Nederlandse dames waren niet van de partij.

Junioren
Voor Nederland was er eerder op de dag wel eremetaal: Jasmijn Lau pakte het zilver bij de vrouwen onder 23 jaar, waar Jasmijn Bakker vierde werd. Anne Emilie Møller uit Denemarken pakte er met overmacht het goud, terwijl de Fransman Jimmy Gressier bij de mannen onder 23 een maat te groot was voor Elzan Bibic uit Servië. Bij de wedstrijden tot 20 jaar ging het damesgoud naar de Italiaanse Nadia Battocletti, terwijl de Noor Jakob Ingrebigtsen voor het vierde jaar op rij de mannentitel won.

Sarah McDonald, James McMurray, Alexandra Bell en Jonny Davies wonnen namens de Britse ploeg het goud op de gemengde estafette, waar Wit-Rusland en Frankrijk het podium completeerde.