BobsleeŽr Lochner breekt zegereeks Friedrich, Humphries wint ook voor nieuw land

In het Amerikaanse Lake Placid is het nieuwe World Cup-seizoen voor de bobsleeërs van start gegaan. Daar was nog geen Nederlandse slee bij: Ivo de Bruin en zijn teamgenoten komen nog in actie op het tweede niveau.

De Canadese Kaillie Humphries maakte afgelopen zomer bekend de overstap te maken naar de Verenigde Staten. Wegens onenigheid met de Canadese bond, waar ze zich naar eigen zeggen zelfs niet meer veilig voelde, maakte ze de overstap en keerde ze na een seizoen afwezigheid terug in de World Cup. Dat ging bijzonder goed: met remster Lauren Gibbs was ze in beide runs veruit de snelste en zege nummer 23 was een feit.

Achter Humphries werd het vooral een Duitse strijd, hoewel haar landgenote Christine de Bruin - de vrouw van Ivo de Bruin - na run één nog op plek twee stond. Ze werd echter gepasseerd door het hele Duitse contingent, aangevoerd door Stephanie Schneider en Lisette Thöne, die op 0,31 seconden tweede werde. De jonge Kim Kalicki debuteerde met Vanessa Mark in de World Cup en werd op 0,44 seconden bijzonder knap gelijk derde, één honderdste voor World Cup- en wereldkampioene Mariama Jamanka.

Einde zegereeks
Bij de mannen won Francesco Friedrich vorig jaar alle acht wedstrijden in de tweemansbob, een unicum. Een tiende zege op rij - hij won ook de laatste race van het seizoen daarvoor - zat er echter nét niet in, want landgenoot Johannes Lochner bleek met remmer Florian Bauer net te snel. Lochner was de snelste in run één en hield in de tweede run 0,08 tellen over op Friedrich en Thorsten Margis. De Canadees Justin Kripps steeg met remmer Benjamin Coakwell van de vijfde naar de derde plek (+0,26), de Amerikaan Hunter Church zakte in run twee juist van vijf naar twee.