Zwaargewichten Ruiz en Joshua strijden twaalf ronden om vier wereldtitels

In het Saoedische Diriyah hebben boksers Andy Ruiz en Anthony Joshua hun tweede onderlinge gevecht uitgevochten. In juni nam Ruiz de zwaargewichtwereldtitels bij de WBA, IBF, WBO en IBO af van de Brit, die in Diriyah revanche wilde nemen.

Ruiz (33-1, 22 KO's) en Joshua (22-1, 21 KO's) begonnen beiden prima aan het gevecht, waarin Ruiz al in de eerste ronde een wond opliep bij zijn oog door een harde rechter van Joshua. Dat betaalde hij in de tweede ronde met een snoeiharde linker al terug, waarna Joshua in elke ronde nét iets beter leek.

De Brit deelde flink wat uit, maar Ruiz bleef staan alsof het hem totaal niet kon deren. Aan het einde van de vierde ronde deelde hij zelf een paar goede klappen uit en in de zesde ronde herhaalde hij dat, maar eigenlijk bleef Joshua keer op keer net de bovenhand houden. In de slotfase namen de slagen van de bijna 130 kilo zware Ruiz wat toe, maar het was niet genoeg om Joshua écht in de problemen te brengen, terwijl de Brit zijn opponent ook geen moment aan het wankelen bracht.

Joshua was uiteindelijk ronde na ronde nét iets sterker en dat bleek na twaalf ronden: de drie juryleden gaven het gevecht vrij ruim aan de Brit, die zo zijn vier wereldtitels terug had. Hij kreeg na afloop nog wel de internationale lachers op de hand door de Saoedische heersers te bedanken voor hun geweldige behandeling van vrouwen, hoewel hij het zowaar serieus leek te menen.

Voorprogramma
In het voorprogramma vocht de Russische veteraan Alexander Povetkin (35-2) tegen de vrij jonge Amerikaan Michael Hunter (18-1). Dat werd een mooi gevecht, maar de juryleden konden geen winnaar aanwijzen: een split draw werd de uitslag en dus mogen de twee wellicht nog in de herhaling gaan.

Filip Hrgovic (9-0) is een van de grote opkomende talenten in de zwaargewichtdivisie en de jonge Kroaat nam het op tegen de Amerikaan Eric Molina (27-5), die zijn beste dagen toch wel achter de rug heeft. Dat bleek: Hrgovic domineerde aan alle kanten en na drie ronden werd er door de scheidsrechter een einde gemaakt aan het gevecht.