Bokser Ruiz met enorm gewicht naar strijd om vier wereldtitels

Zaterdagavond staan boksers Andy Ruiz Jr (33-1, 22 KO's) en Anthony Joshua (22-1, 21 KO's) in het Saoedische Diriyah tegenover elkaar. Op 1 juni onttroonde Ruiz de Brit door hem zijn eerste nederlaag ooit toe te dienen, dit keer hoopt de Brit revanche te nemen en zijn wereldtitels in het zwaargewicht bij de WBA, IBF, WBO en IBO terug te pakken.

Vrijdag stonden de heren op de weegschaal en die had het zwaar: Ruiz woog een stevige 128,7 kilogram en daarmee schrijft hij alvast een stukje geschiedenis. Slechts één zwaargewicht was ooit zwaarder bij het verdedigen van een wereldtitel: de monsterlijke Nikolay Valuev woog bij al zijn defenses minstens 140 kilogram in de jaren nul van deze eeuw.

Bij zijn eerste twee profgevechten was Ruiz nog een tikkeltje zwaarder, sindsdien haalde hij het gewicht van vrijdag niet meer. "Ik had al ontbeten, geluncht en mijn avondeten was ook al op", aldus Ruiz. "We moesten erg lang wachten, ik denk dat ik al 4,5 kilo aan was gekomen door alleen mijn normale eten en drinken van vandaag."

Zijn grotere tegenstander Joshua kwam met 107,9 kilogram op de weegschaal staan en zag er weer stevig gespierd uit. Voor de Brit is het zijn laagste gewicht sinds 2014, terwijl hij in juni 112,4 kilo woog. Ruiz ging het gevecht destijds in met 121,6 kilogram.

Vermoedelijk begint het gevecht zo rond tien uur Nederlandse tijd op zaterdagavond. RTL7 is er vanaf negen uur bij, hopelijk ook met wat beelden van de zwaargewichtgevechten in het voorprogramma, met onder meer Alexander Povetkin tegen Michael Hunter en Filip Hgrovic tegen Eric Molina.