De Goede, Matla en De Geus maken kans op FIH-Awards

Eva de Goede en Frédérique Matla zijn genomineerd voor de FIH Player of the Year Award. Bij de Oranje Heren dingt niemand dit jaar mee naar de prijs voor wereldhockeyer van het jaar. Wel zien we Jonas de Geus terug in de categorie Rising Star. Matla maakt ook kans op die prijs. Zij heeft dus een dubbele nominatie op zak.

Stemmen op je favoriete spelers kan hier. De winnaars van de prijzen worden in februari van het volgend jaar bekend gemaakt. Het stemmen kan nog tot 17 januari 2020. Bij de FIH-verkiezing tellen de stemmen van de nationale bonden (aanvoerders en coaches) voor vijftig procent mee. De inbreng van de overige hockeyers en hockeyfans over de hele wereld bepalen 25 procent van de uitslag, net als de stemmen van de diverse media.

Opnieuw topjaar De Goede
De Goede won de prestigieuze hockeyprijs vorig jaar voor het eerst, na een geweldig jaar met de Oranje Dames. Onder de bezielende leiding van de middenvelder van Amsterdam won de ploeg van bondscoach Alyson Annan de wereldtitel en de Champions Trophy. Bij dat laatste toernooi werd De Goede, als aanvoerder, verkozen tot beste speelster. Dit jaar loodste De Goede haar club Amsterdam naar de landstitel en won ze met Oranje de Pro League en het EK in Antwerpen.

Primeur voor Matla
Voor Frédérique Matla is het voor het eerst dat ze behoort tot de genomineerden voor de belangrijkste FIH Award. De spits van Den Bosch kent een uiterst productief kalenderjaar met 51 doelpunten in 53 officiële wedstrijden voor club en nationale ploeg. Ze werd eerder dit jaar al uitgeroepen tot beste speelster van de eerste editie van de FIH Pro League, waarin ze met tien goals in vijftien wedstrijden Oranje’s meest trefzekere international was.

Matla maakt op dit moment overigens geen deel uit van de trainingsgroep van de Oranje Dames. Bondscoach Alyson Annan vond dat de Bossche goalgetter met het oog op de Olympische Spelen van Tokio met zichzelf aan de slag moest en wil dat ze werkt aan een aantal verbeterpunten. Welke dat precies zijn is niet publiekelijk bekend gemaakt.

De Goede en Matla moeten in de uitverkiezing opnemen tegen de Argentijnse Carla Rebecchi, de Nieuw-Zeelandse internationals Stacey Michelsen en Olivia Merry en Janne Müller-Wieland uit Duitsland.

Bij de mannen dingen de volgende spelers mee naar de award: de Australiërs Eddie Ockenden en Aran Zalewski, de Belgische wereld- en Europese kampioenen Arthur van Doren en Victor Wegnez, de Argentijn Lucas Vila en de Indiër Manpreet Singh. Van Doren won de prijs de voorbije twee edities.

Nominatie voor De Geus
Jonas de Geus is de enige international van de Oranje Heren die in aanmerking komt voor een FIH Award. De rustige, betrouwbare middenvelder verruilde Almere deze zomer voor Kampong en was in Oranje een stabiele kracht tijdens de Pro League en het EK. De Geus maakt samen met de Indiër Vivek Prasad, de Australiër Blake Govers, de Brit Zachary Wallace en de Argentijnse HGC-speler Maico Casella kans op de prijs voor het grootste hockeytalent van 2019 (Rising Star).

Als mogelijke Rising Star heeft Matla, die in 2017 ook al eens werd genomineerd in de categorie Talent van het Jaar, op haar beurt concurrentie van de Duitse Nike Lorenz, de Indische Lalremsiami, de Chinese Zhong Jiaqi en de Argentijnse Julieta Jankunas.

Geen Nederlandse keepers
In de categorie Keeper van het Jaar is er dit jaar geen Nederlandse genomineerde. Vorig jaar maakte Pirmin Blaak nog kans op die prijs, die toen uiteindelijk gewonnen werd door Vincent Vanasch. De Belgische sluitpost is ook dit jaar één van de kanshebbers voor de prijs.

De prijs voor de beste coaches van 2019 worden door een deskundig panel van de FIH zelf gekozen. Vorig jaar viel Alyson Annan namens de Oranje Dames (voor de tweede keer op rij) in de prijzen. Bij de mannen ging de award toen naar Shane McLeod, de Nieuw-Zeelandse bondscoach van België.