Handbalsters stunten tegen angstgegner Noorwegen; wereldkampioen Frankrijk uitgeschakeld

De Nederlandse handbalsters hebben voor het eerst in twintig jaar gewonnen van angstgegner Noorwegen. In de laatste wedstrijd van de eerste poulefase won Oranje met 30-28 van Noorwegen en creëerde daarmee een goede uitgangspositie in de volgende poulefase.

In de eerste zeven minuten van het duel tussen Nederland en Noorwegen ging het gelijk op, waarna Noorwegen het eerste gaatje met Nederland wist te slaan. De drievoudig wereldkampioen handbal liep uit naar een voorsprong van vijf doelpunten en het leek opnieuw een kansloze nederlaag te worden voor de Nederlandse handbaldames tegen Noorwegen. Bij de rust was het verschil vier doelpunten: 14-18.

In de tweede helft begon Oranje steeds beter te spelen en vooral defensief speelde het Nederlands team uitstekend met daarin een grote weggelegd voor keepster Tess Wester. Ook de aanval was succesvol, waardoor het na een kwartier in de tweede helft gelijk stond tussen de beide teams.

Nederland bleef goed spelen en nam met nog tien minuten te spelen een voorsprong. Nederland gaf de voorsprong vervolgens niet meer af, mede dankzij Estavana Polman, die in het laatste kwartier maar liefst vier keer wist te scoren. In de eerste 45 minuten had ze maar één keer gescoord. Nederland won uiteindelijk met 30-28.

Denemarken zorgde in de laatste poulewedstrijd in groep B voor een enorme stunt door regerend wereld- en Europees kampioen Frankrijk uit te schakelen.

Nederland komt nu in de hoofdronde terecht bij Zuid-Korea, Duitsland en Denemarken. Ook Noorwegen en Servië zitten in de poule, maar daar hoeft Oranje niet meer tegen te spelen, doordat de resultaten mee worden genomen naar de hoofdronde. Daardoor staat Nederland aan de leiding met vier punten uit twee wedstrijden.

De Nederlandse handbalsters spelen op zondag 8 december tegen Duitsland (10.00 uur), op maandag 9 december tegen Denemarken (10.00 uur) en op woensdag 11 december is Zuid-Korea de tegenstander (07.00 uur).

De beste twee landen uit de groep plaatsen zich voor de halve finales van het WK.