Johaug onaantastbaar in finale Ruka Triple, Klæbo sprint naar winst

In het hoge Finse noorden is het eerste World Cup-weekeinde voor de langlaufers afgesloten. In Ruka stond na de klassieke sprint van vrijdag en de klassieke intervalstart van zaterdag een achtervolging in vrije stijl op het programma, met als inzet een extra bonus aan punten voor de winnaar van het driedaagse klassement.

Vrouwen
Therese Johaug mocht als eerste vertrekken en kwam ook geen enkel moment meer in gevaar, de zege voor de Noorse was snel duidelijk. Achter haar werd nog wél gestreden: de Amerikaanse Sadie Bjornsen kwam al snel samen met de Finse Krista Pärmäkoski, maar dat duo werd achtervolgd door het Noorse duo Heidi Weng/Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Die twee sloten kort na de helft van de race aan bij Bjornsen en Pärmäkoski, die vervolgens ook vrij snel moest lossen. Bjornsen hield nog iets langer vol, maar ook de Amerikaanse moest er toch echt af in de slotfase. De strijd om plek twee werd nog een fraaie en werd op grote afstand van Johaug gewonnen door Weng, die eindelijk weer eens iets moois liet zien. Jacobsen completeerde het Noorse podium, voor Bjornsen en de indrukwekkende Jessica Diggins, die vanaf de twaalfde plek steeg naar plek vijf.

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo was de eerste die aan de vijftien kilometer mocht beginnen en na de eerste van zes ronden was er weinig veranderd: landgenoot Emil Iversen en de Fin Iivo Niskanen zaten op zestien seconden, op een minuut volgden Alexander Bolshunov en de twee Noren Pål Golberg en Didrik Tønseth. Een ronde later was de situatie eigenlijk nog hetzelfde, hoewel Niskanen en Iversen een paar seconden extra hadden verloren. Halverwege hadden ze die seconden weer terug en na 7,5 kilometer was er dus nog niks veranderd aan het front.

Na tien kilomerer kreeg de nog altijd uiterst rustig ogende Klæbo dan toch gezelschap van Niskanen en Iversen, terwijl de drie achtervolgers - die nog maar 50 seconden achterstand hadden - vergezeld werden door de sterk oprukkende Noor Hans Christer Holund. De situatie bleef in de voorlaatste ronde ongewijzigd en dus viel de beslissing in de slotronde en op het laatste klimmetje. Daar moest Niskanen bij de aanval van Klæbo lossen, maar Iversen bleef nog verrassend bij. Het was echter niet genoeg en Klæbo bleek niet te kloppen: drie uit drie voor de jonge Noor, voor Iversen en Niskanen, terwijl sprinter Golberg een knappe vierde plek pakte door Bolshunov er nog uit te sprinten.