Schulting grijpt in slotmeters naast goud; gemengde aflossing pakt brons

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Nagoya heeft Suzanne Schulting zilver gewonnen op de 1000 meter. De wereldkampioene moest genoegen nemen met de tweede plek achter de Zuid-Koreaanse Noh Ah-rum. Het brons ging naar Kristen Santos uit de Verenigde Staten.

Na een sterke kwart- en halve finale leek Schulting in de finale op weg naar het goud. De olympisch kampioene op deze afstand nam al gauw de koppositie over van de Canadese Alison Charles en hield deze vast, maar na het luiden van de bel voor de laatste ronde kwam Noh buitenom langszij. Met een lichte voorsprong passeerde de Zuid-Koreaanse juichend de streep.

In de B-finale streden Lara van Ruijven en Rianne de Vries om de punten voor het wereldbekerklassement. Van Ruijven werd daarin tweede en De Vries vierde. Voor Daan Breeuwsma en Itzhak de Laat waren de kwartfinales het eindstation. De overwinning ging naar Park Ji-won uit Zuid-Korea, voor de Hongaar Shaoang Liu en Semen Elistratov uit Rusland.

Op de 1500 meter stond Friso Emons als enige van alle Nederlanders in de halve finales. Emons werd derde en moest naar de B-finale. In die finale raakte Emons verwikkeld in een gevecht om de overwinning met de Fransman Sebastien Lepape. Na meerdere positiewisselingen pakte Emons de koppositie over in de laatste ronde, gaf deze niet meer uit handen en dwong zodoende de winst af. Hij werd daarmee achtste in het rangschikking. De afstand werd gewonnen door Kim Dong-wook, hij versloeg Park In-wook en Keita Watanabe. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Kim Ji-yoo, voor Kim Boutin en klassementsleider Arianna Fontana.

Later vandaag is nog de finale van de gemixte aflossing. Ook de halve finales van de aflossing van de mannen en vrouwen worden nog verreden. Zondag is het de beurt aan de 500 en een tweede 1500 meter. Ook finales van de relay zijn dan op het programma. 

Update 11.15 uur

Op de gemengde aflossing stonden Van Ruijven, Schulting, Breeuwsma en De Laat in de finale. Na de eerste wissel van Van Ruijven op Schulting sloeg zij een groot gat op de concurrentie. De overwinning gloorde, maar met zeven te ronden te gaan raakte Van Ruijven uit balans in de bocht en dook de kussens in. Oranje reed de wedstrijd uit en de finale werd beslist in het voordeel van Zuid-Korea, voor Rusland en China. De jury schrapte uiteindelijk China uit de uitslag voor het blokkeren van een andere rijder in de middencirkel. Nederland gaat naar huis  met brons, de eerste medaille van dit seizoen op de aflossingen.

Vervolgens ging zowel de vrouwen- als de mannenploeg onderuit in de halve finales van de relay. Beide teams zullen zondag starten in de B-finale strijden om de punten voor de wereldranglijst. Bij de vrouwen was het Schulting die in de jacht op de tweede plek in de laatste bocht ten val kwam. De mannen zakten na een goede start terug naar de derde plek en in de slotfase viel De Laat.