NHL-coach ontslagen na 'nigger' in 2009

IJshockeycoach Bill Peters is ontslagen als hoofdcoach van de Calgary Flames in de NHL. Speler Akim Aliu, geboren in Nigeria, heeft Peters ervan beschuldigd hem in 2009/10 meermaals 'nigger' genoemd te hebben en dat wordt zeker in de NHL niet zo gewaardeerd.

Aliu speelde destijds als jong talent bij de Rockford IceHogs, het 'opleidingsteam' van de Chicago Blackhawks. Peters was er de coach en was schijnbaar klaar met de muziek die Aliu in de kleedkamer draaide. "Hij kwam op een gegeven moment de kleedkamer in en zei, 'Hey Akim, ik ben die *** *** van je spuugzat'", vertelt Aliu aan TSN, waarbij hij het gewraakte woord gebruikte.

Simon Pepin en Peter MacArthur, destijds teamgenoten van Aliu, hebben het incident tegenover TSN bevestigd en de aanvoerder van het team, Jake Dowell, is kort na het voorval naar het kantoor van Peters gegaan om hem op zijn gedrag aan te spreken. Aliu werd vervolgens naar Peters' kantoor geroepen, waar - zonder enige verontschuldiging - nog eens benadrukt werd dat Aliu gewoon kutmuziek draaide, in de ogen van de coach dan.

Aliu kende een uitstekend eerste profseizoen, en reageerde op dat moment uit angst niet: "Wat had ik moeten doen? Ik was 20 en zat in mijn eerste profjaar, ik was te bang om iets terug te zeggen en daar baal ik nog elke dag van", aldus de ijshockeyer, die om onduidelijke redenen ondanks goede optredens teruggezet werd naar het C-team van de organisatie, iets wat volgens hem zijn carrière min of meer geruïneerd heeft.

Peters reageerde zelf al met een vrij standaard statement, waarin hij de verantwoordelijkheid voor zijn eigen woorden op zich neemt. Uiteraard zegt hij ook dat het gebeurde op een moment waarop hij gefrustreerd was en dat het zijn persoonlijke waarden niet weergeeft, waarna hij zich eindelijk toch nog eens zegt te verontschuldigen.

Een echt lekkere vent lijkt de coach overigens niet te zijn. Voor hij vorig seizoen bij de Flames begon was hij coach van de Carolina Hurricanes. Speler Michal Jordan liet al eens weten dat Peters hem daar, terwijl hij op de bank zat, in z'n rug trapte en dat hij een andere speler een klap gaf. Rod Brind'Amour, destijds assistent en tegenwoordig hoofdcoach bij de Hurricanes, was duidelijk: "Ja, dat is zeker weten gebeurd."