'Duidelijkheid over toekomst Haga Lyceum kan nog een jaar duren'

Duidelijkheid over de toekomst van het Cornelius Haga Lyceum kan nog wel een jaar duren. Dat zegt de verantwoordelijke Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman in het AT5-programma Park Politiek.

Eerder vandaag werd bekend dat de minister van Onderwijs Arie Slob de financiering van het Haga Lyceum niet per 1 december mag stopzetten. Volgens de Raad van State heeft de minister zich niet aan zijn eigen beleidsregels gehouden voor het inhouden van de bekostiging van scholen. De geldstroom mag niet in een keer stopgezet worden, het moet worden afgebouwd.

Het stopzetten van de financiering is daarmee voorlopig van de baan en in de tussentijd zal de bekostiging van het onderwijs op de school doorlopen.

'Slepende procedure'
Op 9 december zal een zitting zijn over de zogenoemde 'aanwijzing' waarop de minister besloot om een nieuw bestuur af te dwingen en de geldkraan dicht te draaien. "Daar komt dan een uitspraak over, en daar kan ook nog een hoger beroep op komen. Wat dat betreft is het een slepende juridische procedure", zegt Moorman.

Wel onderstreept de wethouder dat je niet alsmaar weer in hoger beroep kunt gaan. "Ik verwacht toch dat we gedurende het komend jaar wel zekerheid hebben over de toekomst van de kinderen."

Daarnaast vindt Moorman dat, mocht de school uiteindelijk toch gesloten worden, er een goed alternatief moet zijn voor de kinderen. "Het liefst ook op een plek waar ze bij elkaar kunnen blijven en die islamitische identiteit, waar ze voor kiezen, gewaarborgd blijft."