OM eist TBS met dwangverpleging tegen stekende waterpijpverkoper

De officier van justitie heeft vanochtend TBS met dwangverpleging geëist tegen de 46-jarige Egyptische waterpijpverkoper Taha E. die ervan verdacht wordt op zaterdag 16 maart op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam de Joodse marktkoopman Martin Colmans en diens 42-jarige zoon Sharon Colmans met een keukenmes te hebben gestoken. De verdachte kende zijn slachtoffers omdat hij geruime tijd een marktkraam heeft bestierd direct naast de kraam van de slachtoffers.

De man wordt verdacht van poging doodslag op vader en zoon en van poging zware mishandeling van de vrouw van de marktkoopman. Op die zaterdagmiddag kwam de aanval van verdachte ogenschijnlijk uit het niets. Meerder getuigen hebben het zien gebeuren. Op aanwijzen van omstanders kon de verdachte kort na de steekpartij in een winkel worden aangehouden. Ook het mes werd op aanwijzen van getuigen aangetroffen, later uitgevoerd DNA-onderzoek heeft vastgesteld dat het inderdaad het gebruikte mes is.

Er zijn de afgelopen jaren verschillende incidenten geweest waarbij verdachte was betrokken. De politie heeft alle incidenten sinds 2014 in kaart gebracht. Daaruit blijkt dat er zowel sprake was van zakelijke conflicten met marktkooplui, als van incidenten waarbij verdachte gefrustreerd of verward overkwam. Het onderzoek door de politie heeft geen bewijs voor terreur of radicalisering opgeleverd. Wat de concrete aanleiding voor de steekpartij is geweest is niet met zekerheid vast te stellen, wel is duidelijk dat er op de markt toenemende spanningen waren tussen verdachte en zijn buren.

De psycholoog en psychiater die verdachte hebben onderzocht zijn van mening dat de verdachte in een psychose heeft gehandeld en dat het tenlastegelegde hem niet kan worden toegerekend. De officier acht het aannemelijk dat verdachte in een psychose heeft gehandeld of een blackout heeft gehad, maar stelt vraagtekens bij het geheugenverlies dat de verdachte zegt te hebben. De officier van justitie in zijn requisitoir: “Het gaat om hele ernstige feiten waarbij twee mensen bijna het leven verloren.” Gelet op de ernst van de feiten en de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte komt de officier tot TBS met dwangverpleging als strafeis.