Boek Edwin de Wolf is nog niet dicht

De 2e druk komt eraan en misschien ook nog wel een vertaling in het Engels. “Ik ben compleet verbijsterd.” Dat zei oud-militair en schrijver van “Kampioen op één been”, sergeant buiten dienst Edwin de Wolf, zaterdag bij de presentatie van zijn boek in Harderwijk. Inmiddels zijn er meer dan 4.000 exemplaren van verkocht.

De Wolf raakte in augustus 1994 zwaargewond toen hij tijdens een patrouille in de Bosnische enclave Srebrenica op een anti-personeelsmijn stapte. Hij verloor daarbij zijn linkerbeen en zijn gedroomde toekomst.

Bij de presentatie waren onder anderen een aantal leden van zijn toenmalige peloton en artsen en fysiotherapeuten die hem letterlijk weer op de been hebben geholpen. Ronduit emotioneel was de overhandiging van het 1e exemplaar van het boek aan kolonel Ludo de Vos. Hij is niet alleen de directeur van het Veteranen Instituut, maar was bovendien de commandant van De Wolf tijdens de missie. Hij las de passage voor uit zijn dagboek, die het ongeval met zijn sergeant tot in detail beschrijft. “Ik heb het sindsdien 6 keer in handen gehad, waarvan 4 keer in de afgelopen week.”

Het boek gaat zeker niet alleen over De Wolf als militair of atleet tijdens de Invictus Games. Het is het verhaal van een jongen en man die vanaf zijn jeugd zijn idealen door tegenslagen en een aanslag ziet gedwarsboomd, maar er toch steeds bovenop komt.

De Wolf stapt met de publicatie niet alleen als schrijver een nieuwe wereld in, hij staat inmiddels ook op 2 benen. Een implantaat maakt het mogelijk om permanent een prothese te dragen. Ook dat vraagt Edwin de Wolf om zijn haast onuitputtelijke doorzettingsvermogen aan te spreken. “Dit boek is niet mijn, maar óns verhaal: van militaire oorlogs- en dienstslachtoffers. Er zijn er nog zoveel onder ons die hun verhaal wel willen, maar niet kunnen vertellen.”