BraziliŽ wereldkampioen onder 17, Nederland verliest troostfinale

Brazilië heeft zich voor de vierde keer in de geschiedenis, en de eerste keer sinds 2003, laten kronen tot wereldkampioen voetbal onder 17 jaar. In Gama, nabij de eigen hoofdstad Brasília, rekende de ploeg in de finale af met Mexico.

Na een klein kwartiertje kon Brazilië op voorsprong komen, maar de pegel van João Peglow spatte op de lat uiteen. Na een dik uur spelen was het raak, maar wel aan de andere kant: Bryan Gonzalez kopte Mexico op voorsprong en het stadion werd ineens even stil.

Een verre Braziliaanse bal eindigde op de lat, maar niet lang voor het einde van de wedstrijd werd na een VAR-moment een penalty gegeven aan de thuisploeg, die Kaio Jorge met wat moeite verzilverde: 1-1. Diep in blessuretijd leverde Yan Couto een fraaie pass af bij Lázaro, die de bal keurig in het doel tikte en Brazilië zo de wereldtitel bezorgde.

Nederland speelde in de strijd om de derde plek, waarin het dankzij Mohamed Taabouni na een kwartier al op voorsprong kwam tegen Frankrijk. De winst zat er echter niet in: na zeven minuten trok Arnaud Kalimuendo de stand gelijk en met twee goals in de tweede helft maakte hij het klusje eigenhandig af voor de Fransen, 1-3.

Brazilië - Mexico (Bron: YouTube)