Democraten opeens: "Toch geen quid pro quo"

Amerikaans president Donald Trump ligt onder vuur van de oppositie. De Democratische Partij beschuldigt Trump van het afdwingen van een onderzoek naar zijn mogelijke politieke tegenstander tijdens de komende presidentsverkiezingen, Joe Biden.


Nancy Pelosi verzint het waar je bij staat (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

'Quid pro quo' werd dat stevig genoemd: 'voor wat hoort wat'. Zonder onderzoek zou Oekraïne geen miljard dollar hulpfondsen krijgen, zo hebben de Democraten hun afzettingsprocedure altijd ondersteund.

Nu, twijfelen de Democraten, volgens dagblad Washington Post.

Was het doel van het telefoongesprek van Trump met Oekraïne wel of geen 'quid pro quo'? Blijkbaar niet meer, want na overleg met een aantal focusgroepen heeft de Democratische partij gekozen om de term 'omkoping' te gebruiken. Het begint een beetje op de klimaathoax te lijken, die ook constant van naam veranderde, al naar gelang welke verantwoordelijke belangengroepen betrokken waren bij de naamgeving: klimaatafkoeling, klimaatopwarming, klimaatverandering.

Nu is het dus 'omkoping', alhoewel 'afpersing' ook nog een een optie was.

Lees ook: Saai 'dagje Trump afzetten'

Het Witte Huis reageerde verrast. Blijkbaar is het nu 'afzetting op basis van focusgroepen' en niet meer 'afzetting op basis van feitelijke overtredingen'. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zei donderdag: "Quid pro quo heet nu omkoping. Het blijft fout, het is omkoping".

Vrijdag gaat dag twee van het afzettingsverhoren van start; onder andere voormalig ambassadeur van de Verenigde Staten in Oekraïne Marie Yovanovitch wordt gehoord.