Chimpansees Uganda zetten mensenvlees op menu

Een angstwekkende trend lijkt zich in de Republiek Uganda voort te zetten. Daar zijn wilde chimpansees namelijk bezig om hun menu aan te passen en sinds een aantal jaren staan vooral mensenkinderen op de hernieuwde menukaart. 


Binnenkort uw mensengerecht uitzoeken bij restaurants in Uganda (Foto: Hulton Archive/Getty Images)

"Een chimpansee kwam bij ons in de tuin terwijl ik aan het graven was", zei Ntegeka Semata in een interview met National Geographic over een aanval die plaatsvond in 2014. Semata vertelde dat haar vier jonge kinderen bij haar waren en terwijl ze hen de rug toekeerde om water te gaan halen, nam de chimpansee één van haar kinderen bij de hand en rende weg.

Het kind schreeuwde, waardoor de andere dorpelingen werden gealarmeerd en hen achtervolgden, maar het was te laat. "Het beest brak de arm af, beschadigde het hoofd, opende de buik en verwijderde de nieren," vervolgde Semata. Het kind stierf op weg naar het plaatselijke ziekenhuis.

"Ik was doodsbang dat de apen terug zouden keren", aldus Semata, die als extra bescherming een hoog hek rond haar tuin liet bouwen. Dat hielp echter niet en de apen kwamen regelmatig terug de tuin in. Het werd zelfs zo erg dat het gezin besloot te verhuizen.

Sinds het incident in 2014 in Muhororo zijn er verschillende andere aanvallen op kinderen geweest. Drie doden zijn gemeld en zes mensen hebben verwondingen opgelopen als gevolg van chimpansee-aanvallen.

Chimpansees zijn sociaal, communicatief, intelligent en in staat om hulpmiddelen zoals rotsen te gebruiken om noten te breken, lege peulen uit het water te scheppen en termieten uit hun nesten te halen met behulp van stokken. Omdat hun leefgebied wordt bedreigd door een groeiende bevolking, komen chimpansees dichter bij menselijke nederzettingen te wonen.

Chimpansees kunnen dan ook enorm agressief worden tegen ongerelateerde soortgenoten.