FOK! Wat een weer: regen en buien

Gegroet!

Gisteren was geen verkeerde dag nietwaar? Het was op heel veel plaatsen zonnig en bij weinig wind ook best aangenaam. In het noorden stond men echter nog onder invloed van een klein lagedrukgebiedje, wat zaterdag in Noord-Holland voor veel regen zorgde. (Zaandam 23 mm, Ik 17 mm) Het bleef daar dan ook niet overal droog. Op de Wadden en in delen van Friesland kwam het nog tot een paar buien. Elders in het land bleef het droog. 

We moeten ons blik nu gaan werpen op het westen. Op de oceaan staat alweer een nieuwe depressie te trappelen om ons met een bezoekje te vereren. Althans de fronten en troggen daarvan. De depressie zelf blijft ten westen van ons. Op de satellietbeelden zien we het front al naderen. Ook zagen we boven de Middellandse Zee een actieve depressie rondhangen met veel regen en ook onweer. Italie krijgt daar ook een flinke veeg van mee. 

Na deze koude nacht met minima van -2 tot +3 graden zal de bewolking geleidelijk gaan toenemen. Aan het einde van de ochtend begint het in het westen te regenen en vervolgens krijgt het hele land een bezoekje van de regendruppels. Er kan zo'n 7 tot 10 mm gaan vallen. 

Daarmee zijn we er nog niet, want na de regen koelt de bovenlucht sterk af, en tevens komt er een hoogtetrog een kijkje nemen in onze omgeving. Dat betekent dat er na de egale regen een reeks fikse buien volgen. Gezien de koude bovenlucht is de kans op onweer en hagel vrij behoorlijk te noemen. Het is nog even de vraag tot hoever de buien landinwaarts geraken. De actiefste buien lijken vooral voor de kustprovinvies te zijn. Mede door invloed van het nog vrij warme zeewater. 

Ook op dinsdag lijkt het westen van het land de beste papieren te hebben voor een paar stevige buien.

Tot van de week, luitjes.  


Meer weer op FOK!

Haarlem in de zon (Foto: Stephan5)
Er liggen soms prachtige schepen in Haarlem. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.