Boksers Inoue en Donaire strijden in episch gevecht om wereldtitels

In de Saitama Super Arena in het Japanse Saitama werd op donderdagavond al gebokst en niet zo'n beetje ook: niemand minder dan veelvoudig wereldkampioen en ware legende Nonito Donaire (40-5, 26 KO's) nam het op tegen thuisheld en lid van de nieuwe generatie Naoya Inoue (18-0, 16 KO's).

De inzet was fors: Inoue's IBF-wereldtitel en Donaire's WBA-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg), buiten een behoorlijk stuk eeuwige roem. Aanvankelijk leek Inoue de touwtjes redelijk in handen te hebben tegen de tien jaar oudere Filipino Flash, maar Donaire liet zich niet kennen en begon in de tweede helft van het gevecht hard terug te slaan.

Sterker nog, in de negende ronde leek hij Inoue bijna uit te schakelen, maar ook de Japanner toonde zich veerkrachtig. Vervolgens ontstond een strijd van epische proporties, waarbij de heren álles wat ze hadden tegen elkaar in de strijd gooiden. Donaire kreeg een snoeihard bodyshot te verwerken en ging neer, maar wist precies op tijd weer op te staan.

Wonder boven wonder maakte Donaire de ronde vol en daarna kon hij zelf ook weer uitdelen. Inoue kwam dan ook weer even in de problemen, maar ook de Japanner gaf zich niet gewonnen en na twaalf zinderende ronden kwam het tot een beslissing. Daarin gaven alle drie juryleden de winst aan Inoue, waarmee de indrukwekkende carrière van Donaire mogelijk richting een einde is gekomen.

De hoogtepunten van de fenomenale strijd tussen Inoue en Donaire (Bron: YouTube)

Eerder op de avond vocht Inoue's drie jaar jongere broer Takuma (13-0) voor het eerst om een wereldtitel: de Fransman Nordine Oubaali (16-0, 12 KO's) zette zijn WBC-wereldtitel in het bantamgewicht op het spel. Ook hier ging het tot twaalf ronden, maar helaas voor de Inoue-familie kreeg Oubaali de winst toebedeeld van alle drie juryleden.

Nu we toch bezig zijn kijken we ook nog heel even snel terug op het weekeinde, buiten de prachtige zege van Canelo Alvarez op Sergey Kovalev. Miguel El Alacran Berchelt (36-1, 32 KO's) maakte zijn bijnaam ('De Schorpioen') waar en verdedigde tegen Jason Sosa (23-3, 16 KO's) met verve zijn WBC-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg). Sosa ging in de tweede en vierde ronde neer, waarna zijn team er een einde aan maakte.