Luchtbellen om plastic uit de grachten te vissen

Verpakkingen, petflesjes, lachgasballonen, er drijft van alles in de Amsterdamse grachten. Elk jaar wordt er zo’n 42.000 kilo plastic uit de grachten gevist. Daarom bedachten drie vrouwen The Great Bubble Barrier, een luchtbellenbuis om plastic uit het water te halen, door de bubbeltjes komt zwerfvuil dat onder water drijft naar boven. Donderdag werd de eerste Bubble Barrier geplaatst in het Westerdok in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.

Vanaf de kant zie je slechts bubbels, maar onder het water gebeurt een hele boel. 'The Great Bubble Barrier is een buis die op de bodem van de gracht ligt. Uit die buis komen bellen, en die brengen afval naar de oppervlakte. Doordat de buis schuin in de gracht ligt kan er gebruik worden gemaakt van de natuurlijke stroming, op deze manier wordt het afval namelijk naar de zijkant van de oever gebracht waar het wordt verzameld', vertelt een van de oprichters Francis Zoet.

'Een initiatief als The Great Bubble Barrier is belangrijk', zegt Sander Mager, bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. 'Helaas zit er nog steeds heel veel afval in het grachtenwater. Met behulp van dit systeem lukt het ons nog beter om dit afval eruit te halen, om te voorkomen dat het afval via 't IJ in de Noordzee terecht komt.'

Zoet heeft een duidelijk doel voor ogen. 'Ons doel is zo min mogelijk afval naar zee. Daarom willen we niet alleen in Amsterdam maar ook in de rest van Nederland en ook buiten Nederland aan de slag. Het doel hier in de stad is niet alleen het afvangen van plastic, maar ook het vergroten van de bewustwording over het afvalprobleem. Dus zie je afval op straat, zorg dan dat het niet in de gracht belandt maar gooi het in de prullenbak'.