DENK wil flexibele OV Studentenjaarkaart

DENK wil dat het onderscheid tussen weekdagen en weekenddagen wordt opgeheven. Alle studenten moeten 220 dagen per jaar flexibel kunnen inzetten, om gratis met het openbaar vervoer te reizen. Met dit voorstel zullen studenten ook nog eens naar schatting 63 euro per maand besparen.

DENK zal de Tweede Kamer en de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven, oproepen om het onderscheid tussen weekdagen en weekenddagen op te heffen en een flexibele OV Studentenjaarkaart in te voeren.

Studeren is duur
Wat een minder bekend gegeven is, is dat studenten maar liefst 756 euro per jaar kwijt zijn aan het openbaar vervoer. Dit bedrag zijn studenten kwijt ondanks dat zij een studentenjaarkaart hebben. Het voorstel van DENK zal studenten, naast flexibiliteit, ook een steuntje in de rug geven in deze moeilijke tijden.

Het collegegeld kost bijvoorbeeld jaarlijks al 2.083 euro per jaar. Aan huur betalen studenten gemiddeld 417 euro per maand. Boodschappen kosten gemiddeld 181 euro per maand. Studiemateriaal kost gemiddeld 58 euro per maand. Kleding en vrijetijdsbesteding kosten volgens de gegevens van DUO gemiddeld 194 euro per maand.

Woensdag 6 november 2019, tijdens het debat over de begroting Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor 2020, zal dit actieplan worden ingediend.