Shorttrackster Schulting pakt goud bij World Cup, Van Ruijven 3e

Op de slotdag van de eerste World Cup van het shorttrackseizoen heeft Suzanne Schulting na zilver op de 1500 meter goud gepakt op de 1000 meter. In Salt Lake City viel het doek op die afstand in de herkansingen voor Rianne de Vries en Marijn Wiersma.

Schulting passeerde halverwege de finale de Zuid-Koreaanse Seo Whi-min, die daarna onderuit ging en Sofia Prosvirnova meenam. Dat maakte de weg vrij voor de Chinese Han Yutong, die Schulting nét niet wist te passeren, terwijl haar landgenote Zhang Chutong derde werd.

Op de 500 meter reed Lara van Ruijven naar de derde plek. De wereldkampioene zag in de finale hoe de Italiaanse Martina Valcepina, een dag eerder nog de winnares, vanaf plek twee onderuit ging, maar werd nog wel gepasseerd door Qu Chunyu uit China.

De winst ging naar Kim Boutin, die eerder al grote indruk maakte: de Canadese reed in de kwartfinales naar 41,936 seconden en verbrak daarmee het drie jaar oude wereldrecord van Elise Christie (42,335). Van Ruijven was in de halve finales met 42,453 goed voor een Nederlands record. Yara van Kerkhof werd derde in de B-finale, Xandra Velzeboer sneuvelde in de kwartfinales.

Op de aflossing streden Van Ruijven, De Vries, Schulting en Van Kerkhof om de voorste plekken, maar in de slotrondes konden ze het niet meer bolwerken. Uitgerekend Schulting haakte definitief af in de strijd om de winst en achter China, Zuid-Korea en Canada werden de dames vierde.

De finale van de 1000 meter (Bron: YouTube)

Mannen
Voor de mannen zat een podiumplek er nergens in. Op de 500 meter was het al snel klaar: Dylan Hoogerwerf sneuvelde in de kwartfinales, Itzhak de Laat en Bram Steenaart kwamen op de kortste afstand niet door de herkansingen. De winst ging naar de Chinees Wu Dajing, voor Liu Shaolin Sandor uit Hongarije en de verrassende Kazach Abzal Azhgaliyev.

Op de 1000 meter eindigde het voor Dennis Visser en Jasper Brunsmann in de herkansingen, Daan Breeuwsma moest genoegen nemen met de B-finale en werd daarin tweede. De Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon won een fraaie finale, waarin hij de Rus Victor An en landgenoot Park Ji-won het nakijken gaf.

Breeuwsma, Visser, Hoogerwerf en De Laat reden tot slot de aflossingsfinale, maar net als de vrouwen konden ze zich nét niet echt in het geweld mengen. Rusland pakte de winst, Zuid-Korea en Canada completeerden vóór Nederland het podium.