'Door andere bril naar criminaliteit kijken'

Op 2 november 2019 zal tijdens de Amsterdamse Museumnacht in het Open Space Contemporary Art Museum (OSCAM) aan de Bijlmerdreef 1289 in Amsterdam Zuidoost de expositie 'Nieuwe Regels/New Rules' worden geopend. Hierbij zal burgemeester Femke Halsema de avond aftrappen met een 'spoken column'.

De tentoonstelling is een terugblik op een reeks van zogenoemde 'Speak Sessions', waarbij OSCAM samen met het Openbaar Ministerie (OM) publieke gesprekken heeft georganiseerd over jeugdcultuur, lifestyle en criminaliteit. Deze gesprekken werden gevoerd in Amsterdam Zuidoost waar dit jaar een aantal heftige incidenten heeft plaatsgevonden. Thema’s zoals excessief geweld, drugshandel & witwassen zijn onder de loep genomen in discussies over hiphop, (film)iconen & straatmode.

Bij ieder gesprek was er een panel met een officier van justitie en influencers uit de betreffende 'scene' en werd er stevig gediscussieerd met een gemêleerd publiek van lokale jeugd, jongerenwerkers en betrokken volwassenen. Doel ervan was om eens door een andere bril naar criminaliteit te kijken, en zo ook het perspectief van aanklagers te verrijken. Voor het OM is deze co-creatie met OSCAM bovendien een unieke mogelijkheid eens op een andere manier naar buiten te treden en zich daarbij in het bijzonder tot het perspectief van jongeren te verhouden.

"Excessief geweld bestrijden we op de klassieke manier met harde opsporing en vervolging, maar kunnen we nog meer doen?", aldus Job van Beekhoven van het Openbaar Ministerie, die actief betrokken is geweest bij de Speak Sessions. Met de gesprekken wil het OM meer wederzijds begrip kweken en nieuwe kansen tot (positieve) beïnvloeding van jongeren vinden bij de bestrijding van ondermijning. De oproep daarbij is ook om hierin vooral als 'één gemeenschap' samen te werken en schouder aan schouder op te trekken als overheid, wijk en communities die belangrijk zijn voor jongeren. Marian Duff, oprichter en directeur van OSCAM: "Verbinding is key. Wij zorgen voor dialoog en we doen dat op eigentijdse wijze, door genres en disciplines uit de kunstwereld en de creatieve industrie te mixen en te matchen."

De expositie 'Nieuwe Regels/New Rules' is het sluitstuk van OSCAM x OM. Speciaal hiervoor heeft mode-ondernemer Maru Asmellash van TNO/Zeedijk 60 drie toga’s ontworpen die een nieuwe interpretatie geven van de besproken onderwerpen in relatie tot het Openbaar Ministerie. De tentoonstelling zal worden ingeluid met een speciale Speak Session XXL tijdens museumnacht: een nacht van muziek, film en mode en diverse paneldiscussies. Panelleden zijn onder andere Stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansingh en Guillaume 'Gee' Schmidt van PATTA.