Cricketers verslaan de Emiraten en mogen naar het WK T20

Het Nederlands cricketteam heeft zich in Dubai geplaatst voor het WK Twenty20, dat volgend jaar in Australië wordt gespeeld. Oranje versloeg de Verenigde Arabische Emiraten met acht wickets en bereikte daarmee de halve finale van het kwalificatietoernooi. Die prestatie volstond voor een WK-ticket.

De bowlers Paul van Meekeren en Brandon Glover waren de grote uitblinkers in het shirt van Oranje. Van Meekeren, de profspeler van het Engelse Somerset, was onbespeelbaar voor de batsmen van de VAE. De door het Haarlemse Rood & Wit opgeleide fastbowler ruimde in zijn eerste ’spell’ met twee opeenvolgende ballen twee gevaarlijke slagmannen op.

'Man of the Match' Glover ging verder waar Van Meekeren gebleven was. De jonge Zuid-Afrikaan die ook over een Nederlands paspoort beschikt, pakte maar liefst vier wickets, voor het verlies van slechts twaalf runs.

De Nederlandse bowlers gooiden niet alleen snoeihard, ze waren ook nog eens accuraat en vielen continu de ’top van de stumps’ aan. De batsmen van de Emiraten wisten er geen raad mee. Na twintig overs had de ploeg slechts tachtig runs bij elkaar gesprokkeld. Voor het verlies van negen wickets.

Oranje kreeg in het begin van de wel een tik te verwerken toen Max O’Dowd al vroeg in zijn innings met vijf runs kon vertrekken, maar daarna kwam Nederland geen moment meer in de problemen. Het was Ben Cooper die geduldig bleef en gestaag bleef scoren. In de zestiende over had Oranje de klus geklaard en verliet Cooper met 41 runs in 53 ballen onder luid applaus het veld.

Het WK is rond deze tijd van het jaar volgend jaar in Australië. De tien grote cricketlanden hebben automatisch toegang tot het toernooi. Uit het kwalificatietoernooi volgen er zes, waar Nederland de derde van is. Papua New Guinea en Ierland werden groepswinnaar en plaatsen zich daardoor al voor het WK. Namibië en Oman spelen om het vierde ticket. De Emiraten en de verliezer van Namibië/Oman krijgen nog een herkansing tegen respectievelijk Schotland en Hong Kong.