Vier grote steden vragen Rutte om hulp bij opvang daklozen

Wethouders van de vier grote steden, waaronder de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Zorg), hebben een brandbrief naar onder meer premier Mark Rutte gestuurd. Ze willen meer geld om het groeiende aantal daklozen te helpen.

"Zonder een landelijke aanpak zal het aantal daklozen in de grote steden, en daarbuiten, de komende jaren blijven stijgen", schrijven de wethouders in de brief. Ze willen meer woonplekken en een eerlijke verdeling van daklozen over alle gemeenten. Daarnaast moeten er volgens de bestuurders regels worden geschrapt.

'Mouwen opstropen'
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de oproep. "De huidige ontwikkelingen staan in schril contrast met de continue boodschap van het kabinet dat het goed gaat met de economie en dat iedere Nederlander hiervan profiteert. Laten we de mouwen opstropen en gezamenlijk de trend keren en dakloosheid terugdringen", zegt VNG-bestuurder Miriam Haagh.

Onlangs kondigde Kukenheim aan dat er in Amsterdam een 24-uursopvang voor 104 daklozen komt. Wel verdwijnt de winteropvang, waar ruim driehonderd daklozen in de wintermaanden in de avond en nacht terecht konden.