7 jaar cel voor seksueel misbruik (stief)dochters

Een 37-jarige man uit Zwolle is veroordeeld voor het jarenlang vergaand seksueel misbruiken van zijn minderjarige dochter en stiefdochter. De meisjes waren 5 en 9 jaar toen het misbruik begon. Daarnaast mishandelde hij zijn dochter met een riem. De rechtbank Overijssel legt hem een gevangenisstraf op van 7 jaar. Hij moet ook een schadevergoeding betalen van in totaal 25.000 euro en krijgt hij een contactverbod van 5 jaar.

Seksueel misbruik
De rechtbank rekent dit de man bijzonder zwaar aan. In plaats van zijn dochters veilig te helpen opgroeien heeft hij hun onschuld afgepakt. Hij heeft ze fysiek en geestelijk zwaar beschadigd. Dat dit alles een diepe impact had op hun levens blijkt ook uit de slachtofferverklaringen die werden voorgelezen tijdens de zitting. In het geval van de stiefdochter is het bijzonder kwalijk omdat de man wist van haar belaste voorgeschiedenis en kwetsbaarheid.

Psychologisch onderzoek
Uit het psychologisch onderzoek naar de man is naar voren gekomen dat hij laagbegaafd is en dat het onwaarschijnlijk is dat er sprake is van onderliggende persoonlijkheidsproblematiek. De rechtbank houdt hem daarom volledig toerekeningsvatbaar.

Voorlopige hechtenis
De rechtbank heeft bij de uitspraak de schorsing van de voorlopige hechtenis opgeheven. Dat betekent dat de man weer vast komt te zitten.