Veroordeelde mensenhandelaar naar Nederland die nog 1260 dagen cel in moet

De Duitse autoriteiten hebben woensdag een 45-jarige veroordeelde Turk overgeleverd aan Nederland. De man moet nog 1260 dagen, oftewel de volledige 42 maanden, gevangenisstraf uitzitten die hem zijn opgelegd. Hij is bij een controle op het vliegveld in Düsseldorf aangehouden op grond van een door het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL) uitgevaardigd Europees Arrestatiebevel (EAB).

De man is bij arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden op 8 september 2015 onherroepelijk veroordeeld voor een reeks misdrijven: mensenhandel, afpersing, mishandeling, het voorhanden hebben van steek- dan wel vuurwapens en bedreiging met de dood en met zware mishandeling. Hij is nooit op een van de tientallen terechtzittingen in zijn zaak verschenen, maar bleek al gauw voortvluchtig.

Lijfsdwang
De veroordeelde moet naast de 1260 dagen gevangenisstraf ook nog 540 dagen lijfsdwang ondergaan. De Turkse veroordeelde moet het cjib (de Nederlandse Staat dus) een bedrag van bijna 260.000 euro betalen. Dit bedrag is door het Hof vastgesteld als wederrechtelijk verkregen voordeel van de door hem gepleegde misdrijven. Omdat hij tot nu toe geen betalingen heeft verricht, is er door het Hof 540 dagen lijfsdwang opgelegd. Het ondergaan van de lijfsdwang ontheft de veroordeelde niet van de verplichting tot betaling.

Groep van Saban B.
Van januari 2002 tot en met 30 april 2006 heeft de man deelgenomen aan een organisatie van mensenhandelaren die tot oogmerk het plegen van misdrijven had. De groep, waarvan ook de veroordeelde mensenhandelaar Saban B. deel uitmaakte, heeft zich schuldig gemaakt aan mensenhandel, afpersing, mishandeling, het voorhanden hebben van steek- dan wel vuurwapens en bedreiging.

Betrokkene heeft zich tussen januari 2005 en september 2007, deels tezamen en in vereniging met anderen, schuldig gemaakt aan mensenhandel met betrekking tot een vrouw met wie hij een liefdesrelatie onderhield. Zij werd gedwongen in de prostitutie te werken en mishandeld onder bedreiging met de dood. Ook een familielid van haar is bedreigd en het hondje van de vrouw is door de man mishandeld.

De veroordeling ziet tot slot op een mishandeling van een persoon op 11 mei 2006 in Amsterdam door de man en anderen.

Voortvluchtigen
Het Fugitive Active Search Team NL lokaliseert voortvluchtigen die staan gesignaleerd. Het gaat om veroordeelden, ontsnapte criminelen of (jeugd)TBS’ers. Binnen het ENFAST netwerk wordt samengewerkt met de FAST-teams van andere landen. Vaak volgt opsporing na het uitsturen van een EAB of ander rechtshulpverzoek.