Overlast door bladval verwacht

Komende weken piekt de bladval en dat leidt tot overlast op het spoor en de weg. Vooral in en na het weekend vallen de bladeren massaal en de toenemende wind helpt daarbij een handje. Tot die tijd is het nog prima weer om in de bossen een heerlijke wandeling te maken en te genieten van de fraaie kleuren.

Het was de laatste tijd behoorlijk nat en het waaide soms ook flink. Menig blad viel al van de bomen, maar de echte bladvalperiode vindt komende tijd plaats. Vandaag en donderdag is het nog vrij rustig en ook zeer zacht herfstweer met vooral in de middag op veel plaatsen zon. De temperatuur stijgt vandaag naar 14-18 graden en morgen naar 16-21 graden. Prima weer om in deze herfstvakantie voor de regio’s noord en midden een boswandeling te maken en te genieten van alle fraaie kleuren.

Flinke bladval en gladheid op het spoor verwacht
Vanaf vrijdag neemt de kans op regen weer toe en ook schakelt de wind een tandje bij. Vooral vrijdagavond neemt de zuiden- tot zuidwesten toe naar (vrij) krachtig boven land en naar hard tot stormachtig aan zee, windkracht 7-8. De bladeren krijgen het dan ook moeilijk en zullen uiteindelijk massaal vallen. Ook in het weekend is de wind duidelijk aanwezig en valt dikwijls regen. Door de wind kan veel blad ineens van de bomen vallen en leiden tot overlast op de weg en op het spoor.

Vooral Sprinters hebben last van de bladeren op de rails, omdat deze treinen vaker moeten remmen en optrekken. De wielen van de trein malen de gevallen bladeren fijn en kunnen in combinatie met vocht en roest een dunne, gladde laag op de rails vormen. De treinen slippen hierdoor soms door en dan ontstaan de zogenaamde vierkante wielen. Als maatregel rijden de treinen dan vaak langzamer en dat leidt tot vertraging en uitvallende treinen in de dienstregeling. Ook blijven spoorwegovergangen bij stations soms langer dicht als veiligheidsmaatregel.

Vanaf zondag duidelijk kouder
Vanaf zondag breekt een duidelijk koudere periode aan. Met een noordelijke wind wordt koude lucht aangevoerd. De temperatuur wordt overdag niet hoger dan 10 graden en op sommige dagen wordt de 10 graden regionaal niet eens gehaald. Ook de nachten worden flink kouder en de kans op grootschalige nachtvorst neemt toe. Door de vrieskou gaat het helemaal hard met de bladval.

Herfst (Foto: FOK!)
Herfst (Foto: FOK!)