EK baanwielrennen: Denemarken heerst in de koppelkoers; zilver en brons voor Nederland

De Deense baanwielrenners hebben de laatste twee onderdelen op het EK baanwielrennen gewonnen. Zowel de Deense mannen als de vrouwen wonnen de koppelkoers. Nederland moest bij de mannen genoegen nemen met het zilver en bij de vrouwen won de Nederlandse ploeg het brons.

Vrouwen koppelkoers
Baanrenster Kirsten Wild heeft samen met Amy Pieters de EK in Apeldoorn afgesloten met een bronzen medaille op de koppelkoers. De hele wedstrijd kon niemand een ronde voorsprong nemen, waardoor alle punten werden verdiend in de tussensprinten. Halverwege de wedstrijd stonden wereldkampioenen Wild en Pieters er goed voor. Een valpartij van Wild zorgde ervoor dat Nederland niet volledig kon meesprinten in een paar sprints en daar profiteerde de Deense dames Julie Leth en Amalie Dideriksen optimaal van. Ze sloegen op dat een mooi gat wat niet meer goed kon worden gemaakt door de Nederlandse dames. In de laatste sprint ging ook de Britsen dames voorbij Nederland, waardoor een bronzen medaille overbleef.

Mannen koppelkoers
De tittel bij de mannen ging ook naar Denemarken. Lasse Norman Hansen en Michael Mørkøv controleerde de gehele koers en wonnen met maar liefst vijftien punten voorsprong op Nederland, die in de laatste sprint nog over Duitsland ging. De Duitsers hadden als enige land een bonusronde te pakken, maar met de tussensprints ging Nederland toch weer voorbij Duitsland en pakte Jan-Willem van Schip en Yoeri Havik het zilver in het laatste onderdeel van het EK baanwielrennen in Apeldoorn.