Militaire Wereldspelen China van start

Onder het oog van president Xi Jinping zijn in de Chinese miljoenenstad Wuhan de Militaire Wereldspelen uit de startblokken geschoten. Aan deze variant op de Olympische Spelen doen circa tienduizend topsporters uit 105 landen mee, onder wie circa 160 Nederlanders.

Zoals van China verwacht mag worden, was de openingsceremonie met microscopische precisie geregisseerd. Muziek, dans, parades, lichtshows, toespraken: het publiek werd onder het bijzondere motto Military Glory, World Peace getrakteerd op een even wervelende als kleurrijke show.


Feestelijke opening Militaire Wereldspelen (Bron: YouTube)

Indringend
China spaart kosten noch moeite om de eens in de 4 jaar te houden Wereldspelen tot een succes te maken. Kris kras door de smetteloze metropool Wuhan verrezen sportcomplexen met daarbuiten een 4-sterren atletendorp. Opvallen doen ook de veiligheidsmaatregelen. Die mogen 'indringend' heten.

'Alles gegeven'
Ook wielrenner sergeant 1 Jeroen Koorn van het Commando Landstrijdkrachten liet zich van zijn goede kant zien. In een ijzersterk veld met internationale toppers trapte hij zich in de individuele tijdrit van 32 kilometer, met een gemiddelde snelheid van 46 km/uur, in de top twintig. Koorn: "Ik heb in de warmte alles gegeven, maar een hogere plaats zat er niet in."

Kapitein Luuk Nissen van de landmacht besloot de tijdrit met een 27ste plaats. Volgens Hoedemakers voor hem het maximaal haalbare. "Ik hoop dat de Nederlandse ploeg zijn  niveau in de wegwedstrijden van komende week kan handhaven."

Fanatiek en enthousiast
De start van de Nederlandse atleten was allesbehalve vals. De wielrensters luitenant-ter-zee Alicia Verhagen en landmachtluitenant Wenda Zuidam finishten als respectievelijk 12de en 16de op de tijdrit, geen gek resultaat volgens teammanager kapitein Berry Hoedemakers.

"Alicia en Wenda zijn niet van het niveau Marianne Vos, maar zijn wel fanatiek en enthousiast. Bovendien doen ze wekelijks aan wedstrijden mee. Hun concurrenten zijn echter in dienst van commerciële wielerploegen, terwijl Alicia en Wenda gewoon bij Defensie werken en zijn niet gevrijwaard van uitzendingen. Toch horen ze vanwege hun niveau thuis op de Wereldspelen. Bovendien zijn ze militair. Dat ze op de tijdrit geen medaille hebben behaald, is geen teleurstelling."

De Wereldspelen duren nog tot 29 oktober.