Amerikaanse congresleden veroordelen Activision-Blizzard CEO om Blitzchung-schandaal

Het Blitzchung-schandaal lijkt nog lang niet over te zijn voor Blizzard nu ook het Amerikaanse congres zich lijkt te gaan bemoeien met de zaak. Vijf congresleden - Alexandria Ocasio-Cortez, Marco Rubio, Ron Wyden, Mike Gallagher en Tom Malinowski - hebben een brief gestuurd naar Activision-Blizzard CEO Bobby Kotick waarin ze de schorsing van Hearthstone-speler Chung "blitzchung" Ng Wai veroordelen en vragen de beslissing terug te draaien.

De gezamelijke brief van de Democraten Ocasio-Cortez, Wyden en Malinowski en Republikeinen Rubio en Gallagher kun je gerust een zeldzaamheid noemen in het huidige politieke klimaat van de Verenigde Staten, dat tot het bot gepolariseerd is. In de brief schrijven de vertegenwoordigers dat het hypocriet is voor waarden te staan als "het recht om je eigen gedachten en meningen uit te drukken" en dat dit niet te rijmen valt met de ban van Blitzchung. 

Het schandaal begon toen Blitzchung verbannen werd nadat hij in een interview bij de Hearthstone grandmasters de kreet "Free Hong Kong, Revolution of our age!" riep. De leus is een van de bekendste kreten van de aanhoudende protesten in Hong Kong tegen de Chinese overheid, waar Blitzchung zelf ook vandaan komt. Blizzard besloot de speler voor een jaar te verbannen en zijn prijzengeld in te vorderen, en tevens de casters die het interview deden te ontslaan. Na massale protesten van spelers van Blizzard-games die dreigden met een boycot zei Blizzard president J. Allen Brack dat de straf milder zou zijn: Blitzchung zou slechts voor zes maanden verbannen worden, het prijzengeld zou worden uitgekeerd en de casters konden hun werk weer oppakken.

Dit is voor veel mensen in de community niet genoeg: zij zien de ban als een knieval van Blizzard voor de autocratische Chinese overheid om toegang te behouden tot de invloedrijke Chinese markt.