Amsterdam verplaatst demonstratie Koerden vanwege tweede demonstratie

Amsterdam heeft de locatie van de Koerdische demonstratie die zaterdag gepland staat gewijzigd van het plein voor de Stopera naar het Vondelpark. De Koerden demonstreren tegen de Turkse inval in Noord-Syrië.

Vanaf 14.00 uur mogen de demonstranten vanuit het Vondelpark naar het Museumplein lopen. De oorspronkelijke tocht zou eigenlijk beginnen bij de Stopera. Maar tegelijk met de Koerdische demonstratie is er ook een protest van Amsterdam Danst Ergens Voor (ADEV). De groepen zouden een gedeelte van de route delen en dat wil de gemeente niet.

'Niet zelfde route'
"De Koerden zijn in Amsterdam welkom om op vreedzame wijze hun politiek protest te uiten", laat burgemeester Femke Halsema weten. "Maar twee demonstraties kunnen niet gelijktijdig op dezelfde route plaatsvinden, daarom is de Koerdische demonstratie aangeboden om te starten in het Vondelpark en vanaf daar naar het Museumplein te lopen."

'Paar duizend demonstranten'
De Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan (DemNed) verwacht dat een paar duizend mensen op de demonstratie af komen.

Protest Rotterdam
Afgelopen zondag demonstreerden de Koerden ook in de stad. Bij dat protest waren ongeveer 75 mensen aanwezig. Twee dagen geleden liep een Koerdisch protest in Rotterdam volledig uit de hand, nadat een groep Turkse jongeren een tegenprotest organiseerde.